Kodi Community Forum
On performance - Printable Version

+- Kodi Community Forum (http://forum.kodi.tv)
+-- Forum: Help and Support (/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: Skin Help and Support (/forumdisplay.php?fid=67)
+---- Forum: Aeon MQ (/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Thread: On performance (/showthread.php?tid=48252)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


On performance - djh_ - 2009-04-04 13:58

A few people seem to be having issues with performance on their systems so I figured I'd do a quick survey. The more people can post here, obviously, the better the feedback.

First, my setups. The thing to remember here is that if you leave Nvidia's "Threaded optimisation" setting at its default for your videocard, XBMC's CPU usage hits the roof. Turning it off returns things to normal.

1) HTPC

Windows XP SP2
Intel Core2Duo E6750 2.67ghz
2gb RAM
GeForce 7300GT w/ 256mb RAM (latest Nvidia drivers)

Background tasks: Minimal. Occasional use of SABnzbd has no impact on performance.

Performance: Flawless at 1366x768.

2) Desktop

Windows 7 build 7068 (32bit)
Intel Core2Duo E6600 2.4ghz
4gb RAM
GeForce 8800 GTX w/ 768mb RAM (stock Win7 Nvidia drivers)

Background tasks: Plenty, ranging from Photoshop, Fireworks and Illustrator to Notepad++ with multiple tabs and plugins, Google Chrome with multiple tabs, MSN Live Messenger and VNC Viewer.

Performance: Windowed performance suffers occasional disk-based stuttering but is otherwise fine. Media has to be stored locally; if it's hosted on a remote server via SMB, library load times are poor, though skin performance is fine. Possibly a Windows XBMC build issue. Fullscreen performance: flawless at 1080p.


- Shadok - 2009-04-04 14:05

HTPC

Windows Vista x86
Intel Core2Duo E7200 2,53 Ghz
2 Gb RAM
Intel DG45FC with GMA X4500HD

Background tasks: none

Performance : 1280*720, everything is fine (even when playing 1080p content or a bluray)


- JoWa - 2009-04-04 14:31

HTPC

Windows XP SP3
Intel Core 2 Duo E7200
4 GB RAM
nVIDIA nForce 730i/GeForce 9300

background tasks: ultra vnc

some minor lags at 1784 x 1004 (strange resolution, cause my TV has overscan issues -.-'), but only when showing backdrops the first time


edit: debug mode tells me that in the menu i have 20-40 fps, and in movie showcast 15-30 fps

after bufferung all the backdrops etc i have 25 fps min.


- fanaticffwd - 2009-04-04 14:41

HTPC
Windows Vista
Intel core2quad 6600
4 GB RAM
Nvidia Geforce 7100

Background task: Utorrent

Performance: Running @ 720p everything runs very well.


- Crewone - 2009-04-04 15:10

HTPC
Windows Vista
E6600 @ 3Ghz
2GB RAM
Intel G35 @ 1920x1080x60Hz

No background tasks (well, eventghost)

Stark lags when using 'flow' layout.


- Hitcher - 2009-04-04 15:31

Can I suggest you turn on Debug logging and check the FPS that Aeon runs at compared to the refresh rate.


- Ayla - 2009-04-04 15:57

HTPC
Mac OS X 10.5.6 (Latest Plex)
E8500 @ 3.16GHz
4GB RAM
Nvidia GeForce 9300M HDMI @ 1080p60Hz

No background tasks.

Overall laggy performance.

Browsing a list of folders/files in Files/List Mode feels laggy.

NO problems with MediaStream on same setup.


- ezechiel1917 - 2009-04-04 16:24

HTPC
Windows Vista x86
Core 2 Duo 2,4GHz
4GB RAM
Intel GM965

Faster I browse through movies more laggy Aeon is.

LAYOUT FLOW
1920x1080 50Hz

MENU IDLE 57 FPS

MOVIES SHOWCASE
EVERYTHING ON
- IDLE 25 FPS
- SLOW BROWSING 18-22 FPS

FANART OFF
- IDLE 29 FPS
- SLOW BROWSING 25-29 FPS


FANART OFF/FLAGS OFF
- IDLE 30 FPS
- SLOW BROWSING 28-29 FPS


1280x720 50Hz

MENU IDLE 58 FPS

MOVIES SHOWCASE
EVERYTHING ON
- IDLE 42 FPS
- SLOW BROWSING 30-37 FPS

FANART OFF
- IDLE 43 FPS
- SLOW BROWSING 37-40 FPS


FANART OFF/FLAGS OFF
- IDLE 44 FPS
- SLOW BROWSING 40-43 FPS


- Hitcher - 2009-04-04 16:35

HTPC

Windows Vista Ultimate SP1
Intel Core Duo E6550 @ 2.33GHz
2GB ram
ATI Radeon HD 2400 - HDMI output to 1080p plasma
XBMC - 1920x1080@60Hz (default thumbsize)

Background tasks - EventGhost, Alt.Binz

Smooth performance even in Showcase with Fanart and Flow mode enabled

Desktop

Windows XP SP3
AMD Athlon 3200+ 2.01GHz
2GB ram
NVidia GeForce 6600 - VGA output to monitor
XBMC - 1280x720@75Hz (default thumbsize)

Background tasks - Alt.Binz, ĀµTorrent

Smooth performance even in Showcase with Fanart and Flow mode enabled


- djh_ - 2009-04-04 16:42

Intel VGA and Mac/Plex aren't coming out so well, are they?


- nemrod95 - 2009-04-04 16:43

HTPC

Windows Seven build 7057 - x86
Intel Core2Duo E8400 3 Ghz
2 Gb RAM
ATI Radeon HD 4650 - 512 Mo
2,5 To HDD

Background tasks: none

Performance : 1080p at 60hz, everything is ok in Xbmc even when playing 1080p content or with a bluray


- hikaricore - 2009-04-04 16:46

Hell, I'm amused that all those having trouble thus far are using Windows users. ^_^


- EMK0 - 2009-04-04 16:48

i don't see any performance hits to the skin if i use up my CPU. For example if i play some HD x264 stuff which gets me 90+ CPU usage i still get the same fps in the menus. V sync disabled in xbmc makes me get 50% CPU usage with it on it drops to 13%. Is this something do with opengl ? i gonna have to get a better graphics card? a modern game to me looks like it has tons of textures and i still can get smooth frame rate but with this i only see a fan art texture and 5 or so poster textures. i am not looking for some crazy frame rate 30 consistent fps would be fine, mine idle on showcase gets 25 and when i brows it drops to below 18fps.


- Nazgulled - 2009-04-04 16:54

djh_ Wrote:First, my setups. The thing to remember here is that if you leave Nvidia's "Threaded optimisation" setting at its default for your videocard, XBMC's CPU usage hits the roof. Turning it off returns things to normal.
Damn, just created a topic about CPU usage lol and then I find this...

Anyway, my HTPC:

Windows Vista SP1 (32bits)
AMD Athlon X2 4850e 2.50GHz
2GB DDR2 RAM
Asus M3N78-EM with IGPU GeForce 8300
XBMC running at 1920x1080 @ 50Hz

Background tasks: uTorrent, eMule, Eset NOD32 Anti-Virus, Windows Sidebar

Performance: around 50fps in the main menu, 25fps in all other places which makes the whole thing lag a bit.


- Hitcher - 2009-04-04 17:04

EMK0 Wrote:i don't see any performance hits to the skin if i use up my CPU. For example if i play some HD x264 stuff which gets me 90+ CPU usage i still get the same fps in the menus. V sync disabled in xbmc makes me get 50% CPU usage with it on it drops to 13%. Is this something do with opengl ? i gonna have to get a better graphics card? a modern game to me looks like it has tons of textures and i still can get smooth frame rate but with this i only see a fan art texture and 5 or so poster textures. i am not looking for some crazy frame rate 30 consistent fps would be fine, mine idle on showcase gets 25 and when i brows it drops to below 18fps.

You should let your video card handle the v-sync, what is it?