Get context Menu on appletv and Apple remote

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
alexioklini Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #1
hi

I searched the forums but could not Find a way to Open the context menu on a library source via the apple remote on appletv

Thanks
Alex
find quote
davilla Offline
Retired-Team-XBMC Developer
Posts: 11,508
Joined: Feb 2008
Reputation: 64
Post: #2
alexioklini Wrote:hi

I searched the forums but could not Find a way to Open the context menu on a library source via the apple remote on appletv

Thanks
Alex

I'm not sure there is a why unless a custom keymap is used. If you have an Intel OSX box, here is a link to a command-line app that can send keyboard commands to the AppleTV

http://code.google.com/p/atv-xbmc-launch...bmc_remote

It's a remote EventClient so that has to be enabled in the XBMC on the AppleTV.

param syntax is

./xbmc_remote <IP of the AppleTV> 9777


MediaInfo : http://mediainfo.sourceforge.net/
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
find quote
lboyce Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #3
davilla Wrote:I'm not sure there is a why unless a custom keymap is used. If you have an Intel OSX box, here is a link to a command-line app that can send keyboard commands to the AppleTV

http://code.google.com/p/atv-xbmc-launch...bmc_remote

It's a remote EventClient so that has to be enabled in the XBMC on the AppleTV.

param syntax is

./xbmc_remote <IP of the AppleTV> 9777

Can you please elaborate on how to do this for someone completely stupid? I've got XBMC on my AppleTV, but I can't use the scraper cause I can't access the contextual menu, which kind of makes it very "unpretty". I need help figuring out how to get to the contextual menu.

Thanks!
find quote
davilla Offline
Retired-Team-XBMC Developer
Posts: 11,508
Joined: Feb 2008
Reputation: 64
Post: #4
lboyce Wrote:Can you please elaborate on how to do this for someone completely stupid? I've got XBMC on my AppleTV, but I can't use the scraper cause I can't access the contextual menu, which kind of makes it very "unpretty". I need help figuring out how to get to the contextual menu.

Thanks!

You need another computer running OSX Intel. That's the host computer. xbmc_remote is a command-line app it runs on the this computer. Run it in the terminal window.

Find the IP of your AppleTV. Use the IR remote to enabled a remote event client (network -> something ->remote events) can't remember the fill path to it

That enabled XBMC to listen for remote events coming from external computers.

./xbmc_remote <IP of you appleTV> 9777

then start typing. Your keyboard hits now will do to XBMC on the AppleTV.


MediaInfo : http://mediainfo.sourceforge.net/
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
find quote
lboyce Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #5
davilla Wrote:You need another computer running OSX Intel. That's the host computer. xbmc_remote is a command-line app it runs on the this computer. Run it in the terminal window.

Find the IP of your AppleTV. Use the IR remote to enabled a remote event client (network -> something ->remote events) can't remember the fill path to it

That enabled XBMC to listen for remote events coming from external computers.

./xbmc_remote <IP of you appleTV> 9777

then start typing. Your keyboard hits now will do to XBMC on the AppleTV.

Thank you so much!!
find quote
lboyce Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #6
davilla Wrote:You need another computer running OSX Intel. That's the host computer. xbmc_remote is a command-line app it runs on the this computer. Run it in the terminal window.

Find the IP of your AppleTV. Use the IR remote to enabled a remote event client (network -> something ->remote events) can't remember the fill path to it

That enabled XBMC to listen for remote events coming from external computers.

./xbmc_remote <IP of you appleTV> 9777

then start typing. Your keyboard hits now will do to XBMC on the AppleTV.

Don't mean to be a pest, but can you possibly explain how you run xbmc_remote in terminal? I'm not familiar very much with terminal and all I see is a file in that link
find quote
davilla Offline
Retired-Team-XBMC Developer
Posts: 11,508
Joined: Feb 2008
Reputation: 64
Post: #7
lboyce Wrote:Don't mean to be a pest, but can you possibly explain how you run xbmc_remote in terminal? I'm not familiar very much with terminal and all I see is a file in that link

see http://forum.xbmc.org/showthread.php?p=2...post224496

and

http://forum.xbmc.org/showthread.php?p=2...post223941


MediaInfo : http://mediainfo.sourceforge.net/
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
find quote
lboyce Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #8
Got it. I was making that way harder than it was.
find quote
alexioklini Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #9
Hi davilla,

Thanks for responding.

One more question:
Is it planned for an upcoming release to have context menu automatically mapped to some button ( e.g. menu hold ) ?
If not, can you direct me on how to change the key mapping myself for the beta 1 ?

Thanks,
Alex
find quote
steve1977 Offline
Posting Freak
Posts: 1,985
Joined: Dec 2006
Reputation: 0
Post: #10
alexioklini Wrote:Hi davilla,

Thanks for responding.

One more question:
Is it planned for an upcoming release to have context menu automatically mapped to some button ( e.g. menu hold ) ?
If not, can you direct me on how to change the key mapping myself for the beta 1 ?

Thanks,
Alex

Well, I am trying exactly the same thing. Here are the relevant links that should help to get it done. Unfortunately, I havent succeeded yet. Please keep me posted if you do and how you did it...

Description of the file that includes the keymaps
http://wiki.xbmc.org/?title=Keymap.xml

Description of the Apple Remote Keymaps
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=33056

Server: Asus Sabertooth Z77 | Intel Core i5 3.4 GHz | 12 GB DDR3 | 256 GB SSD, 40 TB (1 x 4 TB, 6 x 3TB, 9 x 2 TB)
HTPC 1: Apple Mac Mini (mid-2011) | Intel Core i5 2.5 GHz | 4GB DDR3 | 500 GB
HTPC 2: Apple Mac Mini (mid-2007) | Intel Core 2 Duo 2.0 GHz | 4 GB DDR2 | 16 GB SSD
find quote
alexioklini Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #11
Hi steve1977,

I will try later today when i am at home and have access to my apple tv.
Of course i keep you informed about my findings.


Regards,
Alex
find quote
itbedave Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Feb 2009
Reputation: 0
Location: Oxford, OH
Post: #12
I'm surprised no one has created a simple Mac OSX-based remote app or even a web U/I or Flash app to do this yet without the need for command-line crap...which is a very unfriendly way to do it.

Even though I have an Intel OSX box, I prefer to use the iPod/iPhone app or the Android App on my phone, which IMHO is superior.
find quote
Scott B Offline
Member
Posts: 58
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #13
Confused here...why not just hold down the menu button to get the menu for "set content" scrapers etc? Is it more complex than that? I'm on ATV with ATV OS and it works fine in XBMC to do it this way.
find quote
StillSchweiger Offline
Donor
Posts: 76
Joined: Oct 2009
Reputation: 0
Location: Germany
Post: #14
I don't get it neither.

I have a Mac Mini and Apple Remote with XBMC worked out of the box
find quote