Linux - HDMI Audio from ATI HD5450

  Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
WooDooUK Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Dec 2010
Reputation: 0
Post: #1

Maybe you guys could help? I have a fresh install of XBMC Eden on my Acer Veriton with a new ATI HD5450 Graphics card (I know ATI linux drivers suck, but its worth a try)
I am currently unable to get any audio over hdmi. all other audio devices are disabled in the bios.
I get no audio eith in XBMCbuntu or XBMC. I suspect some thing is up with the drivers.

If i run Alsamixer it Picks up the "HD-Audio Generic" card with a "ATI R6xx HMDI" chip but all i am presented with is a single item that reads <S/PDIF>.
I suspect there is supposed to be more than this.

aplay -L give me the following:
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample mixing device
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample snooping device
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions

and aplay -l gives:
aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

And lspci | grep -i audio:
lspci | grep -i audio
02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Manhattan HDMI Audio [Mobility Radeon HD 5000 Series]

I am not even sure if it is supposed to be listed as a Generic HD Audio device

find quote
FernetMenta Offline
Team-Kodi Developer
Posts: 4,659
Joined: Jul 2010
Reputation: 92
Location: Munich
Post: #2
The output looks similar to my ATI system. My asound.conf:
pcm.!default plug:hdmi:Generic

XBMC audio device:
Defaults (ALSA)
passthrough custom: hdmi:Generic
(This post was last modified: 2012-05-09 20:46 by FernetMenta.)
find quote