HDMI Audio Volume from XBMC remote

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
didster Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #1
Hi,

I have an Acer Aspire R3610 running XBMCbuntu 12.1. I also have a VRC-1100 MCE remote. For the most part, this is all working as I require with one exception - audio. I have literally the TV connected to the HTPC via HDMI, nothing else. No receivers etc.

What I want to be able to do is control the audio output level from the MCE remote. Sadly when I press the volume up/down buttons, nothing happens.

First check I made was to ensure the remote was sending the correct codes. I enabled logging and checked the logs when pressing the keys.

Code:
OnKey: volume_down (f0b8) pressed, action is VolumeDown
OnKey: volume_up (f0b9) pressed, action is VolumeUp

So thats all working.

Next thing I checked was the XMBC audio mixer. I have "Master.0", "PCM.0", "IEC958.0" and "IEC958.1". Changing the volume control for master or PCM does nothing - the volume is at the same level. The IEC ones dont have a volume control, only a mute. If I mute "IEC958.1" it mutes the output via HDMI.

I assume whats going on is XBMC is passing the raw bit stream to the TV and therefore cannot control the output volume itself.

I have tried setting the sound output to analog under Audio Output, same problem.

I have a number of different things listed under output device
  • HDA Nvidia (multi), HDMI 0
  • HDA Nvidia (both), HDMI 0
  • Default (HDA Nvidia HDMI 0)
  • HDA Nvidia, HDMI
  • HDA Nvidia, ALX662 rev 1 Digial S/PDIF
  • HDA Nvidia ALC662 rev1 Analog
  • HDA NVidia (hdmi_complete) HDMI
  • HDA Nvidia (hdmi_formatted) HDMI

Here is my aplay -l
Code:
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Please note I am not bothered about sound quality (couldn't care if its analog output), just want to be able to control the volume from the MCE remote.

Can anyone help?
Thanks
find quote
fritsch Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 6,616
Joined: Aug 2011
Reputation: 150
Location: Karlsruhe
Post: #2
Remove your asound.conf and retry and uninstall the audiomixer if you are at it.
find quote
didster Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #3
Thanks a lot - that has worked, great.

Now one more annoyance - the volume up & down keys work but dont repeat (every other key on the remote repeats)

Cheers
find quote
uNiversal Offline
Out of Memory
Posts: 5,638
Joined: Oct 2012
Reputation: 139
Location: Binary pulsar
Post: #4
It never did repeat not ever.

uNi
find quote