Linux - [HOW TO] KODI Linux on Geniatech Devices incl. Helix Builds

  Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
raymw Offline
Senior Member
Posts: 155
Joined: Jul 2013
Reputation: 2
Location: Rayong, Thailand
Post: #1441
When you got that recovery screen you have shown above Ed, what I then did that worked brilliantly for me, was to power the ATV1200 box off, as I new it was now unbricked and would boot of course. I then removed the empty boot SD card and inserted the SD card I had made with the new EmbER convert files and rebooted simply with the reset button pressed for 10 - 15 seconds (no shorting pins now as not needed at this stage of course) and then waited for a minute or two with the blank screen as you always should.for the installation flashing to commence, once again must repeat NEVER power off at this stage but be patient for several minutes if necessary.

The box then booted of course from the SD card and straight into the Linux installing screen with the progress bar showing the installation was going ahead. When that process finished the installation, then the screen went blank as it auto booted in the usual way into EmbER Linux Helix 14.2. Using the EmbER convert flash files of course I then knew the NAND partitions had been repartitioned and reformatted for the brand new OS as indeed the EmbER information states..

BTW as I said those Linux Empty boot card files are not my work Ed, I just made them easily available to you after I found they worked well for me. The real folk to thank are croniccory and Josh5 at XDA and folk like Auxbox and Bobones here for their excellent advice and all their compiled builds we use and enjoy a lot.

Cheers
Raymw
find quote
ed_davidson Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Jan 2012
Reputation: 0
Post: #1442
I need some help in figuring what is going on with my ATV1200 boxes. I have 2 of them. I have tried running all version of Helix including Ember.

Everything seems to be working fine one day then the next day I go turn them on and it gets stuck Ina boot loop at the Kodi helix logo. They must have both done it about 5 times now. It seems that the Gotham builds we're never this problematic for me.

Does anyone have any ideas?

Also on the one box no matter what files I use I can't get a new install of Android.

Thanks
find quote
ed_davidson Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Jan 2012
Reputation: 0
Post: #1443
On may occasion as well now I have has it booting to a black screen with now way to recover from it apart from reflash. I get the big Kodi logo then a black screen.

Remote will not power the unit back off.
find quote
Syntagma Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Oct 2014
Reputation: 0
Post: #1444
(2015-04-19 00:11)AuXBoX Wrote:  Try making a bootable SDCard with this
Format SDCard
Use this u-boot_MX.bin file for the tool.

After the tool is finished, extract all of this zip file to the SDCard.

Unplug the power cord from your device
Plug in the SDCard
Hold the reset
Plug the power cord back in
Release the reset button after 15 seconds

WAIT for at least 2 minutes, DO NOT TURN IT OFF.
Hopefully that works. If not you'll have to open the box and short some pins

I'm desperately trying to revert my ATV1200 back to Android, coming from your Gotham 13.2 build after upgrading to EmbER - but whichever method I try (the one described above, the reversal package provided by EmbER, the HowToRevertToBox4.1.zip from the 1st page of this thread or any other I know of), I always get stuck:
  • Power on the box while pressing the upgrade button, waiting 10-15 seconds
  • Linux/Tux upgrade screen appears (not the Android one)
  • Loading bar is slowly progressing, suddenly jumps to the end
  • System boot menu appears, always showing this error:
    Code:
    assert failed: getprop("ro.product.device")=="stvmx" | | getprop("ro.build.product")== "stvmx"

Apart from that, my box seems to work fine - however, I wanted to perform a new & clean installation of XDA Developers Gotham Build 13.2, because since the upgrade to EmbER / Kodi 14.2 and the "downgrade" to XDA Gotham 13.2 my mp4 movies do not play smoothly any more (video hangs every 2-3 seconds, already tried to change that by playing around with the audio/video sync settings with no success) ... with EmbER Kodi 14.2, video playback is fine. However, I think I want to stick to Gotham for a while ...

... so does anybody know what prevents me to revert back to Android?

Many thanks in advance!
find quote
bobones Offline
Fan
Posts: 342
Joined: Apr 2014
Reputation: 6
Post: #1445
After a few months running my own Helix compile from January 27, I finally got around to installing Ember last night. I used the conversion files and it was a pretty painless process. I first backed up my configuration to a USB stick using PuTTY and tar
Code:
tar cvf /media/sda1/kodi.tar .kodi
and then inserted the prepared SD card and typed 'reboot recovery' to kick start the update process. Once it was up and running with WiFi configured I restored my backup
Code:
/etc/init.d/kodi stop; tar xvf /media/sda1/kodi.tar; /etc/init.d/kodi start
and was back to my usual familiar configuration. I can't say I've noticed any massive improvements (perhaps videos load quicker?), but I like that the LED is back to being green! I did also have a problem with subtitles not downloading, but it was easily fixed by changing the subtitle location from "Next to the video" to the Kodi temp folder. Disappointingly the 250ms audio lag bug is still there for some videos, but I am hopeful that the hanging bug may be fixed. I think I'll stick with this build as it seems to work at least as well as the MX Linux Helix builds.
find quote
AuXBoX Offline
Fan
Posts: 552
Joined: Mar 2009
Reputation: 11
Post: #1446
(2015-04-22 14:08)Syntagma Wrote:  
(2015-04-19 00:11)AuXBoX Wrote:  Try making a bootable SDCard with this
Format SDCard
Use this u-boot_MX.bin file for the tool.

After the tool is finished, extract all of this zip file to the SDCard.

Unplug the power cord from your device
Plug in the SDCard
Hold the reset
Plug the power cord back in
Release the reset button after 15 seconds

WAIT for at least 2 minutes, DO NOT TURN IT OFF.
Hopefully that works. If not you'll have to open the box and short some pins

I'm desperately trying to revert my ATV1200 back to Android, coming from your Gotham 13.2 build after upgrading to EmbER - but whichever method I try (the one described above, the reversal package provided by EmbER, the HowToRevertToBox4.1.zip from the 1st page of this thread or any other I know of), I always get stuck:
  • Power on the box while pressing the upgrade button, waiting 10-15 seconds
  • Linux/Tux upgrade screen appears (not the Android one)
  • Loading bar is slowly progressing, suddenly jumps to the end
  • System boot menu appears, always showing this error:
    Code:
    assert failed: getprop("ro.product.device")=="stvmx" | | getprop("ro.build.product")== "stvmx"

Apart from that, my box seems to work fine - however, I wanted to perform a new & clean installation of XDA Developers Gotham Build 13.2, because since the upgrade to EmbER / Kodi 14.2 and the "downgrade" to XDA Gotham 13.2 my mp4 movies do not play smoothly any more (video hangs every 2-3 seconds, already tried to change that by playing around with the audio/video sync settings with no success) ... with EmbER Kodi 14.2, video playback is fine. However, I think I want to stick to Gotham for a while ...

... so does anybody know what prevents me to revert back to Android?

Many thanks in advance!
Can you get into recovery?

Press THANK USER if I Help
find quote
ed_davidson Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Jan 2012
Reputation: 0
Post: #1447
(2015-04-22 14:08)Syntagma Wrote:  
(2015-04-19 00:11)AuXBoX Wrote:  Try making a bootable SDCard with this
Format SDCard
Use this u-boot_MX.bin file for the tool.

After the tool is finished, extract all of this zip file to the SDCard.

Unplug the power cord from your device
Plug in the SDCard
Hold the reset
Plug the power cord back in
Release the reset button after 15 seconds

WAIT for at least 2 minutes, DO NOT TURN IT OFF.
Hopefully that works. If not you'll have to open the box and short some pins

I'm desperately trying to revert my ATV1200 back to Android, coming from your Gotham 13.2 build after upgrading to EmbER - but whichever method I try (the one described above, the reversal package provided by EmbER, the HowToRevertToBox4.1.zip from the 1st page of this thread or any other I know of), I always get stuck:
  • Power on the box while pressing the upgrade button, waiting 10-15 seconds
  • Linux/Tux upgrade screen appears (not the Android one)
  • Loading bar is slowly progressing, suddenly jumps to the end
  • System boot menu appears, always showing this error:
    Code:
    assert failed: getprop("ro.product.device")=="stvmx" | | getprop("ro.build.product")== "stvmx"

Apart from that, my box seems to work fine - however, I wanted to perform a new & clean installation of XDA Developers Gotham Build 13.2, because since the upgrade to EmbER / Kodi 14.2 and the "downgrade" to XDA Gotham 13.2 my mp4 movies do not play smoothly any more (video hangs every 2-3 seconds, already tried to change that by playing around with the audio/video sync settings with no success) ... with EmbER Kodi 14.2, video playback is fine. However, I think I want to stick to Gotham for a while ...

... so does anybody know what prevents me to revert back to Android?

Many thanks in advance!

I had exactly the same issue as you are having. I was stuck on Kodi and couldnt get back to Android. What eventually worked for me was using the empty linux boot SD image whilst shorting the pins. Then using the Android revert to 4.1 zip. This did not work until I tried it many times. I had blue screens Gary screens then finally it booted back into android all the way. Hope this helps.
find quote
AuXBoX Offline
Fan
Posts: 552
Joined: Mar 2009
Reputation: 11
Post: #1448
I've updated the first post to EmbER v1.01

Press THANK USER if I Help
find quote
ed_davidson Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Jan 2012
Reputation: 0
Post: #1449
(2015-04-24 11:27)AuXBoX Wrote:  I've updated the first post to EmbER v1.01

Is it possible to put Ember or mxlinux or something similar on a Neo X8? Or is this something you are going to be working on?

Kind Regards
find quote
rukmal12 Offline
Junior Member
Posts: 7
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Post: #1450
Does this work with GBox midnight MX 3
find quote
Syntagma Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Oct 2014
Reputation: 0
Post: #1451
(2015-04-23 13:44)AuXBoX Wrote:  
(2015-04-22 14:08)Syntagma Wrote:  [...}
... so does anybody know what prevents me to revert back to Android?

Many thanks in advance!
Can you get into recovery?

I'm not sure what "recovery" exactly is ... after the error message described above is being displayed, there is a menu (above the console output with the error message) offering to boot the system, apply update (*.img), wipe data/cache/media etc. ... if that is "recovery", then: YES.

Is there something that I could do from there on? Should I try to re-apply an image?

Many thanks!
find quote
Post Reply