Bad video playback quality on Mac OS X

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #1
Hi,

I'm running XBMC 12.3 on Mac OS 10.6.8 (yes i know, old, let's not go there, thanks).

I have a number of highres MKV files that "look like crap" (sorry, no other term comes to mind) when playing in XBMC, but they look crystal-clear if I play them with MPlayer Extended for Mac OS X.

Is there a way to improve XBMC in that area? Replace the codecs that come with it, or maybe even recompiling it with different options?

What kind of information would help someone here to help me fix this?

Cheers,
MH
find quote
wgstarks Online
Posting Freak
Posts: 1,298
Joined: Jun 2013
Reputation: 9
Location: North Carolina, USA
Post: #2
Screenshots would be very good. A debug log might provide some useful info as well as a Mediainfo report from one of the videos.

IMO 10.6.8 is probably the best OS to use with xbmc. I don't think that is the source of your problems.

[Image: all-thin-banner.jpg]
MacMini5,2 HTPC (Gotham 13.2/Aeon Nox 5.1.5/MacOSX 10.8.5)/Onkyo TXNR609/Panny65VT30
find quote
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #3
ok here are three screenshots.
The first one: a video playing fullscreen in MPlayer Extended
[Image: UGqulwQ.jpg]
The second: same video in XBMC
[Image: g4mF9MJ.png]
Third: same video in XBMC with the file info showing.
[Image: lSPJhtX.png]

Next will be debug logs, hang on for a bit.
(This post was last modified: 2014-02-21 18:17 by Lemmy.)
find quote
wgstarks Online
Posting Freak
Posts: 1,298
Joined: Jun 2013
Reputation: 9
Location: North Carolina, USA
Post: #4
(2014-02-21 17:53)Lemmy Wrote:  ...how do i take a screenshot on Mac OS X with XBMC running a video?

I think screenshots are mapped to Cntl-s in xbmc and would be saved to whatever location you have set for them in your system settings. You could also switch xbmc to windowed mode and take the screenshot from Finder (command shift 3).

I use Snapz Pro X but this is not free. They do have a free trial though.

[Image: all-thin-banner.jpg]
MacMini5,2 HTPC (Gotham 13.2/Aeon Nox 5.1.5/MacOSX 10.8.5)/Onkyo TXNR609/Panny65VT30
find quote
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #5
debug log is here:
http://xbmclogs.com/show.php?id=135547
find quote
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 26,221
Joined: Oct 2003
Reputation: 178
Post: #6
Anime -> 10bit.

Try switching shader support (settings->video->player) till you get the appropriate image.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #7
won't that mess with the quality of other videos? Right now I have that on auto, I've already tried GLGS with no success.
find quote
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #8
I can set the shaders to one out of "Auto", "Software", "Basic", and "Advanced (GLGS)". On Software I don't get any picture at all, and any of the rest gives me the bad image from the screenshots.
Worth a try tho. Any other things I could try?
find quote
jayword Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Post: #9
I would note that I do think there is a relatively widespread issue here. I see visual glitches similar to the screenshot from OP. I have several files that play perfectly in VLC 2.1 on Mavericks but have all kinds of video glitches in XBMC 12.3 as well as the 2/21/14 Gotham nightly. The files I'm dealing with are straight unmodified Blu-ray rips.

I have tried switching between Auto and Advanced shaders to no avail. Have not tried Software or Basic. Happy to post screenshots/logs as well as the OP, but will assume that OP's data is sufficient.
find quote
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 26,221
Joined: Oct 2003
Reputation: 178
Post: #10
I played 3 separate 10bit samples last night on current master. Regardless of what settings I configured (with the exception of Software which appears broken - will investigate) they played perfectly.

Thus, it's something to do either with versioning of the OS or a particular file or something else.

I'd suggest the first step is to get everyone testing the same file. i.e. provide a sample that CLEARLY shows the fault. If necessary, screenshot exactly what to look for.

Then several folk can test and we can start narrowing things down.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
Lemmy Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #11
I don't think it is something "to do with a particular file", since it pretty much hits half of what I have in my XBMC library right now... all animes, all .mkv, all h264 encoded as far as i can see. Will "take a survey" later (much later, 1wk business trip coming).
find quote
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 26,221
Joined: Oct 2003
Reputation: 178
Post: #12
What I mean is that you know what to look for in the particular file (whatever it may be). All I can do is download random 10bit files and hope I see something similar to what you describe.

Without testing the same sample, we're still in guessing mode and not in troubleshooting mode.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
davilla Offline
Retired-Team-XBMC Developer
Posts: 11,508
Joined: Feb 2008
Reputation: 64
Post: #13
do a ful -> widowed -> full cycle and report back. "\" will toggle it.


MediaInfo : http://mediainfo.sourceforge.net/
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
find quote
jayword Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Post: #14
At least in my case, full/windowed doesn't seem to change anything. Here's a screenshot of what I see:

[Image: YPfiS8H.png]

Many other Blu-rays have the same issue, some of them like Cleopatra are apparent for most of the movie. Others like this shot from GoT last only a second or so.

Here it is with the detail overlay:

[Image: vFB9vce.png]
find quote
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 26,221
Joined: Oct 2003
Reputation: 178
Post: #15
That's a different issue. The OPs problem is 10bit specific.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
Post Reply