Kodi Community Forum

Full Version: XBMC Won't Start Up
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
I have tried EVERYTHING. I just can't get it to work. I know I installed everything correctly. I think the problem may be the hardware. I have a ThinkPad X60s, and most things work, but I think the problem is my graphics card, which I have no idea if I even had one. I followed everything here: http://wiki.xbmc.org/?title=XBMC_for_Lin..._for_Linux
I tried envy, but it has no idea what my graphics card is, and I tried to run # glxinfo | grep -i direct, but it does nothing. It doesn't even give me a response. What should I do? I want XBMC to work so badly! Oh, btw, I'm running Ubuntu 9.04. Also, when I click it, a black box show up for maybe .02 seconds then disappears, it's just a flash. That's the only response I get.
try starting it from a terminal so you can see the error.
Applications --> Accessories --> Terminal
once it's open, you should just be able to type 'xbmc' without the quotes

Post back with any output.
pastebin the output of "lspci" in a terminal. You probably have some intel gfx if envy doesn't know about it.
Looks like your graphics card is Intel GMA950, a pretty standard and not overly powerful (but powerful enough) graphics adapter.

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2828
Code:
Specs for X60s as Reviewed:

    * Processor: Intel Core Duo L2400 1.66GHz (1.2V)
    * OS: Microsoft Windows XP Professional (Service Pack 2 installed)
    * Hard Drive: Toshiba 80GB 5400RPM SATA (Sku: MK8032GSX)
    * RAM: 512MB DDR2 SDRAM (667MHz), max RAM config of 2GB
    * Screen Size: 12.1"
    * Screen Resolution: XGA 1024 x 768 (can output resolution of up to 2048 x 1536 via monitor out)
    * [b]Graphics: Intel Media Accelerator 950[/b]
    * Slots:
          o PCMCIA Type II (left side)
          o SD memory card slot (left side)
          o 1 Expansion slot / docking station slot (bottom)
I hope that helps get you started on your quest. Smile

From the guide: For Intel it is simpler since the drivers are open source so they are usually already pre-installed. You need to make sure that you use the newer 'intel' driver and not the older 'i810' driver or the 'vesa' driver. This could be verified by checking the 'Driver' value in /etc/X11/xorg.conf.
ok, when I type 'xbmc' into the terminal, it gives me this output:
Quote:The XBMC_HOME environment variable is not set.
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 1 (X_CreateWindow)
Serial number of failed request: 21
Current serial number in output stream: 22
CRITSEC[0x8bec5e4]: Trying to enter destroyed section.
CRITSEC[0x8bec5e4]: Trying to leave destroyed section.

Thoughts?
^ I have the exact same error. I have a AMD 3000+, 2 gig ram, ATI 128 mb graphics card, and a fresh install of Ubuntu Jaunty. I know XBMC works on my HTPC since I used the last version. So that leaves me to believe the error is with Jaunty, or with the beta. I have tried reinstalling, and still nothing. Anyone have any ideas?
@doogly: can you still paste the 'lspci' command output ?
Launch on a terminal:
Code:
lshw -short > lshw.txt ; echo "======== FULL ==========" >> lshw.txt ; lshw >> lshw.txt
Then
Code:
gedit lshw.txt

and copy paste the content in http://pastebin.com/ and give us the link.
Also have the same problem as doogly and zepfan
Have copied and pasted the lshw.txt file as suggested above to
http://pastebin.com/m565b0f7

Any suggestions welcome
Been using Linux for about 6 months so beginning to have a clue - but only beginning!
I just installed XBMC Beta on my laptop, just to see if i get the error. Same Problem.
Quote:[email protected]:~$ xbmc
The XBMC_HOME environment variable is not set.
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 1 (X_CreateWindow)
Serial number of failed request: 28
Current serial number in output stream: 29
CRITSEC[0x8bec5e4]: Trying to enter destroyed section.
CRITSEC[0x8bec5e4]: Trying to leave destroyed section.

I'll did what wattazoum posted above, just to see if it helps anyone.
(this is my laptop, not my HTPC, just for reference)
http://pastebin.com/m3271377c
Oki, Thank you for this information you pasted.
This problem is happening on ATI card under Jaunty. It can be seen as a regression introduced by Jaunty.

The reason why I asked to doogly to paste the content of this command is that I wanted to confirm that he has a ATI GPU and not an Intel GMA950 .

A ticket is opened on Trac to manage this issue:

http://xbmc.org/ticket/6382
Thanks wattazoum. I guess I'll just head back to Intrepid until this issue is fixed! Thanks again.
hay guys

just starting to play around with Ubuntu have installed xbmc but wont start typed xbmc in the terminal and get this

[email protected]:~$ xbmc
/usr/share/xbmc/xbmc.bin: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.8' not found (required by /usr/share/xbmc/xbmc.bin)
[email protected]:~$

just playin around with some old parts i have P4 3.2 800mhz 1gb ram and agp nvidia fx5200 128mb card are these specs to low?

i do have another box layin here a p4 2.6 533mhz 1 gb ram pci express ati card 128mb would this better? thanks for your time guys and spiff if you read this go easy on me Smile



after reading around i'm thinking it was hardware. just went and bought a amd dual core 2.8 chip mobo 2gb ram and 9600gt running sweet on Ubuntu now Smile
The link to the ticket is broken. I get same errors in ubuntu when I want to use open dynamics engine (ODE). I compiled different version of it and I also set up the environment variable DISPLAY to :0.0; but I still get the error in all different versions.
Edit: It's working again, weird Smile

Hello,

I have Ubuntu 9.10 64 bit and nvidia 9800GT, I have installed XBMC. It was working. Today I set up my LCD TV as second display and tried to start xbmc it didn't work.

Here is the error log:

Code:
[email protected]:~$ sudo xbmc
Xlib:  extension "RANDR" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "RANDR" missing on display ":0.0".
RandR extension missing
Xlib:  extension "RANDR" missing on display ":0.0".
RandR extension missing
Xlib:  extension "RANDR" missing on display ":0.0".
RandR extension missing
Xlib:  extension "RANDR" missing on display ":0.0".
RandR extension missing
WARNING: Unhandled message: interface=org.freedesktop.DBus.Introspectable, path=/, member=Introspect
/usr/bin/xbmc: line 88:  6402 Segmentation fault      (core dumped) /usr/share/xbmc/xbmc.bin "$@"
Crash report available at /home/volkan/xbmc_crashlog-20100116_150523.log
[email protected]:~$