Kodi Community Forum
Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - Printable Version

Kodi Community Forum (https://forum.kodi.tv)
+-- Forum: Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: General Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Forum: Raspberry Pi (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=166)
---- Thread: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? (/showthread.php?tid=177250)



Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - pootler - 2013-11-04

Hello,

I am using a stable pi running openelec 3.2.3 ,and trying to add some cd rips in FLAC to the library
I am using XLD , and ripping to an external usb HDD.
Once an album has been ripped, and I try to play it via xbmc, the tracks all play but ''miss'' the first 'half second' or so, of audio.
None of them play from the very beginning.
I have copied some of the tracks to my mac and they play perfectly with other software.
Am I doing anything wrong?
The library on the external drive is accessed via SMB, but if I copy ,say, one track to the sd card itself ( to make sure its not related to a network problem ), it still misses the first snippet of audio?
Has anyone seen this - I hope I am not repeating a well worn problem here

Thanks for any replies

pootler


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - teeedubb - 2013-11-04

Does the same happen with menu sounds? It xcould be the 'stream silence' option, you can enable it via advancedsettings.xml


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - popcornmix - 2013-11-04

Is this hdmi audio? It is likely your receiver (or TV) takes a second to sync.
There has recently been support for "stream silence" which keeps the receiver active for a given specified length of time (e.g. 5 minutes) which means the next track played won't miss the start of audio.

You do need a very new build for this to work correctly.
e.g. this openelec gotham build should work
https://drive.google.com/file/d/0B-6zmEDJwxZEV0xTVTRhcE01Ylk/edit?usp=sharing

but it may be best to wait a little for it to appear in a more stable build.


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - pootler - 2013-11-04

Thank you for your replies - genuinely appreciated.

Yes - it is HDMI audio.
I shall try the build you suggest popcornmix.
Is it the same fix as suggested by teedubb?

Must admit though ,I am a little bit surprised this 'funny' has not been highlighted before by others Smile - I would have thought what I am doing is pretty basic xbmc stuff?

Thats not taking away from the wonderful work you guys do!

Thanks very much

pootler


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - teeedubb - 2013-11-04

Yeah both the same thing - in frodo its a advancedsetting and in Gotham its a menu option with the ability to configure the timeout.


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - pootler - 2013-11-04

(2013-11-04, 23:22)teeedubb Wrote: Yeah both the same thing - in frodo its a advancedsetting and in Gotham its a menu option with the ability to configure the timeout.

Thanks teeedubb!


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - pootler - 2013-11-05

(2013-11-04, 22:23)popcornmix Wrote: Is this hdmi audio? It is likely your receiver (or TV) takes a second to sync.
There has recently been support for "stream silence" which keeps the receiver active for a given specified length of time (e.g. 5 minutes) which means the next track played won't miss the start of audio.

You do need a very new build for this to work correctly.
e.g. this openelec gotham build should work
https://drive.google.com/file/d/0B-6zmEDJwxZEV0xTVTRhcE01Ylk/edit?usp=sharing

but it may be best to wait a little for it to appear in a more stable build.

I think your last line is correct.
This build does seems a bit ''flakey'' Smile
Unfortunately, it doesn't seem to solve the problem though.
I set the ''device alive'' option to ''always'' and also tried ''10 minutes'' - still missing the first snippet of audio?
It also now ''hunts for hmdi connection when i stop a video, and when I try to access any other libraries,etc ( over SMB also)
Breaks my VDR dependencies as well!

I shall wait for another build i guess Sad

thanks for your help.

pootler


RE: Surely this has been sorted? -start of audio missing from tracks? - xarqi - 2013-11-06

(2013-11-04, 23:13)pootler Wrote: Must admit though ,I am a little bit surprised this 'funny' has not been highlighted before by others Smile - I would have thought what I am doing is pretty basic xbmc stuff?

It has, but it never really gained any traction.
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=142808


This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.