Kodi Community Forum
Android Hardware acceleration issue on Android SmartTV - Printable Version

Kodi Community Forum (https://forum.kodi.tv)
+-- Forum: Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: General Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Forum: Android (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=164)
---- Thread: Android Hardware acceleration issue on Android SmartTV (/showthread.php?tid=272412)



Hardware acceleration issue on Android SmartTV - helleon - 2016-05-03

Hi Guys,

I am seeking for a solution to use my new TCL SmartTV to play video files located on my nas via smb share. So recently installed Kodi on my SmartTV(Android 4.2.2, Quad Core CPU, Mali400 GPU), but stopped by hardware acceleration:

The hardware acceleration function has two options on my platform: Mediacodec(Surface) and Mediacodec. If I enable any of them, video playback gets black screen only and sound ok, cpu usage around 20%
Image

If both options are disabled, video playback gets laggy and sound ok, CPU usage almost 100%.
Image

Petty sure the gpu support hardware acceleration because moboplayer works good to play 720p/1080p/4k files in local, but moboplayer does not support play smb location.

Is there any possible way to enable hardware acceleration since the CPU of SmartTV is not strong enough to software acceleration?

PS: same problem if I copy video file to local storage, so it is not a network issue.
PPS: I tried Kodi v13-v16, none of them can enable hardware acceleration, not sure if it is helpful for find issue.

Log file: http://xbmclogs.com/pvml1h6jz


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - Hannes The Hun - 2016-05-03

looks like the AMlogic mediacodec hardware decoder only returns errors, probably your firmware is borked (try getting an update) or you need to use the "special" Kodi version that came with your "SmartTV" box. you could also try SPMC but I don't think the fork will fix your issues.


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - helleon - 2016-05-04

(2016-05-03, 22:30)Hannes The Hun Wrote: looks like the AMlogic mediacodec hardware decoder only returns errors, probably your firmware is borked (try getting an update) or you need to use the "special" Kodi version that came with your "SmartTV" box. you could also try SPMC but I don't think the fork will fix your issues.

Is it possible to install a different decoder instead mediacodec? Maybe from add-on?


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - fritsch - 2016-05-04

No.


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - helleon - 2016-05-05

(2016-05-04, 13:54)fritsch Wrote: No.
how can I find out what chip/cpu this tv use? Kodi just shows it is A9.


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - Ned Scott - 2016-05-06

Check out what it says with this: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.finalwire.aida64


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - helleon - 2016-05-06

(2016-05-06, 05:46)Ned Scott Wrote: Check out what it says with this: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.finalwire.aida64

Thanks so much. I captured the screen, but CPU just shows A9, not sure what is the model.

Image

Image

Image


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - csgabe - 2016-05-06

Try CPU-Z:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cpuid.cpu_z
It could be a RK3188 chipset.


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - helleon - 2016-05-07

(2016-05-06, 11:44)csgabe Wrote: Try CPU-Z:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cpuid.cpu_z
It could be a RK3188 chipset.

Thx, CPU-Z got almost same:

Image

Image


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - Koying - 2016-05-07

Novatek.
Never heard of them before...


RE: Hardware acceleration issue on Android SmartTV - Hannes The Hun - 2016-05-07

Novatek are more known for their Dashcam SoC systems but this seems to be their first UHD SoC. tricky to get hardware acceleration going with a SoC nobody is familiar with...