Kodi Community Forum
v18 LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Printable Version

Kodi Community Forum (https://forum.kodi.tv)
+-- Forum: Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: General Support (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Forum: Linux (https://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=52)
---- Thread: v18 LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) (/showthread.php?tid=298462)



RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - ultraman - 2019-03-11

(2019-03-11, 08:16)Arulrajah Wrote: "the dependency on xbmc.gui version 5.12.0 could not be satisfied" what should i need to ?
Try to update Kodi repository and you should install.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Matt Devo - 2019-03-11

(2019-03-11, 12:19)Arulrajah Wrote: tried to update from Kodi 17 to Kodi 18. I'm now on Kodi 18.1
I like the skin "Confluence". Immediately I get the error message "The dependency on xmbc.gui version 5.12.0 could not be satisfied."
I'm using a firestick. When I did this, it was not a clean insteall. It was an update from 17 to 18, which kept all my settings.
Now if I try to download any other skin, I get the same error. I REALLY don't want to uninstall Kodi and reinstall every single add-on. Is there anything I can do?
 yes, you can ask for support in the correct area/thread.  You're not running LibreELEC, you're not running Milhouse's nightly builds, you're not using an x86_64 device.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-12

New LibreELEC.tv Leia build #0311: Generic
(Supercedes previous build)

SHA256 Checksum: 1e273fc17a3fb44d84510d4893d420bad0ead37b2f9ba5176645b3fbfb288d3a (Generic)

# uname -a
Linux NUC 4.19.28 #1 SMP Mon Mar 11 21:04:30 GMT 2019 x86_64 GNU/Linux

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse): devel-20190311210303-#0311-g28f2bb3 [Build #0311]

# Kodi version
Kodi (18.2-RC1 Git:ac9206b). Platform: Linux x86 64-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (28f2bb3, changelog) and tip of XBMC master (ac9206b, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. New 4.19.28 kernel
  2. ffmpeg-4.0.3-Leia-18.2
  3. [VideoPlayer] Ensure video queue is not in intermediate state when flushing
Build Details:
  1. XBMC:
    • [Android] Don't signal END_OF_STREAM if dropping packets (PR:15719, 1 commit, 1 file changed)
    • [VideoPlayer] Ensure video queue is not in intermediate state when flushing (PR:15716, 1 commit, 1 file changed)
    • FFMPEG: Bump to 4.0.3-Leia-18.2 (PR:15713, 1 commit, 1 file changed)
    • [PVR] Fix 'any channel' timer rules children not displayed. (PR:15714, 1 commit, 4 files changed)
  2. inputstream.adaptive:
    • [HLS] Add HEVC streams / Fix extra_data_size in ts parser (f63bd0c)
  3. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Updated: [env] PR:3324 (perma): linux (RPi/Generic): update to linux-4.19.27/28
    • Updated: [pkg] PR:15707 (perma): [PVR] Rework PVR component inter-dependencies



RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - popcornmix - 2019-03-12

(2016-12-01, 21:44)Roby77 Wrote: Could someone point me to main differences between v17 vs v18 ?
Not really the best place to ask, but see: https://kodi.tv/article/kodi-180


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-13

New LibreELEC.tv Leia build #0312: Generic
(Supercedes previous build)

SHA256 Checksum: ff572b1066239da447b39f69807f6a73ff091850ec4ab949c4d91a8c793121de (Generic)

# uname -a
Linux NUC 5.0.1 #1 SMP Tue Mar 12 21:49:09 GMT 2019 x86_64 GNU/Linux

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse): devel-20190312214550-#0312-g28f2bb3 [Build #0312]

# Kodi version
Kodi (18.2-RC1 Git:adf1da5). Platform: Linux x86 64-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (28f2bb3, changelog) and tip of XBMC master (adf1da5, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. New 5.0.1 kernel, hopefully improved AMD GPU support (crazycat/dvb-latest not yet compatible - soon, hopefully)
  2. Latest AMD GPU firmware 18.50
  3. samba: update to samba-4.9.5
  4. Fix live video seek issues with curl
Build Details:
  1. XBMC:
    • [curl] Use the response header to determine if content is encoded (PR:15643, 1 commit, 1 file changed)
    • [Android] Yet another refreshrate switch enhancement (PR:15732, 1 commit, 3 files changed)
    • Add ProBot triage bot configuration (fd68470)
    • Enable ProBot triage bot (7288c5c)
  2. pvr.zattoo:
    • Fix reseller configuration (2fbf17d)
  3. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Added: [env] PR:3218 (perma): linux (RPi/Generic): update to linux-5.0
    • Added: [env] PR:3365 (perma): samba: update to samba-4.9.5
    • Updated: [pkg] PR:15707 (perma): [PVR] Rework PVR component inter-dependencies



RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - debutanker - 2019-03-13

Hi,
with build #0312 sound playback doesn't work anymore and audio output device is greyed out for me.
http://ix.io/1DmG

edit: Hmmm, seems that only my NUC is affected - no sound problems on my living room system (also KBL i3-7100)!?
Living room works with pt and av-receiver and NUC is plugged in directly over HDMI in my Samsung TV - will do some more tests....


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-13

(2019-03-13, 04:49)debutanker Wrote: Hi,
with build #0312 sound playback doesn't work anymore and audio output device is greyed out for me.
http://ix.io/1DmG

edit: Hmmm, seems that only my NUC is affected - no sound problems on my living room system (also KBL i3-7100)!?
Living room works with pt and av-receiver and NUC is plugged in directly over HDMI in my Samsung TV - will do some more tests....
Looks like no ALSA devices have been detected, can you provide your dmesg?


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - debutanker - 2019-03-13

(2019-03-13, 09:01)Milhouse Wrote:
(2019-03-13, 04:49)debutanker Wrote: Hi,
with build #0312 sound playback doesn't work anymore and audio output device is greyed out for me.
http://ix.io/1DmG

edit: Hmmm, seems that only my NUC is affected - no sound problems on my living room system (also KBL i3-7100)!?
Living room works with pt and av-receiver and NUC is plugged in directly over HDMI in my Samsung TV - will do some more tests....
Looks like no ALSA devices have been detected, can you provide your dmesg?

Many thanks for your fast reply!
dmesg with build #0311 -> https://pastebin.com/QCvv50Pz
dmesg with build #0312 -> https://pastebin.com/yb0KUub2


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-13

(2019-03-13, 09:34)debutanker Wrote: Many thanks for your fast reply!
dmesg with build #0311 -> https://pastebin.com/QCvv50Pz
dmesg with build #0312 -> https://pastebin.com/yb0KUub2

Is this a Chromebox? This looks to be a similar issue to the Chromebox problem reported by @matt Devo and others, where a different sound driver is now being loaded (since 4.19.0, actually).

In #0311:
[syntaxt=text]
[ 3.981964] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: No matching machine driver found
[ 3.986323] ite_cir: driver has been successfully loaded
[ 3.991993] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops 0xffffffffb25928a0)
[ 4.020981] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC283: line_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0) type:hp
[ 4.020985] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.020987] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.020989] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: mono: mono_out=0x0
[ 4.020991] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: inputs:[ 4.020993] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: Mic=0x12
[ 4.066986] IR NEC protocol handler initialized
[ 4.081361] input: HDA Intel PCH Front Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input6
[ 4.081424] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input7
[ 4.081483] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input8
[ 4.081971] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input9
[ 4.082038] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input10
[ 4.082095] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input11
[ 4.113037] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[/syntax]

But in #0312:
[syntaxt=text]
[ 2.812024] ite_cir: driver has been successfully loaded
[ 2.813818] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040380
[ 2.841419] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Linked as a consumer to 0000:00:02.0
[ 2.841427] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops 0xffffffffaf79b720)
[ 2.857738] Bluetooth: Core ver 2.22
[ 2.857751] NET: Registered protocol family 31
[ 2.857752] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 2.857755] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 2.857757] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 2.857761] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 2.864984] usbcore: registered new interface driver btusb
[ 2.865483] Bluetooth: hci0: Firmware revision 0.1 build 29 week 38 2018
[ 2.899467] HDMI HDA Codec ehdaudio0D2: Max dais supported: 3
[ 2.901716] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Direct firmware load for 9d71-INTEL-NUC7i3BN-65-tplg.bin failed with error -2
[ 2.901721] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: tplg fw 9d71-INTEL-NUC7i3BN-65-tplg.bin load failed with -2, falling back to dfw_sst.bin
[ 2.901738] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Direct firmware load for dfw_sst.bin failed with error -2
[ 2.901742] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Fallback tplg fw dfw_sst.bin load failed with -2
[ 2.901744] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Failed to init topology!
[ 2.901745] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: ASoC: failed to probe component -2
[ 2.901756] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: failed to instantiate card -2
[ 2.901774] skl_hda_dsp_generic: probe of skl_hda_dsp_generic failed with error -2
[ 2.947928] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[/syntax]

It looks like #0312 now finds a matching snd_soc_skl machine driver and uses that in preference to the Realtek driver which then fails to load, presumably due to missing firmware but I've no idea where this firmware is to be found (it's not in the linux-firmware repo) - Googleing for dfw_sst.bin leads me only to ChromeOS and Android-related websites.

Can you try:

echo "blacklist snd_soc_skl" >>/etc/modprobe.d/blacklist.conf
reboot
and see if that helps?

Not really sure how to fix this right now.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-13

(2019-03-13, 09:34)debutanker Wrote: Many thanks for your fast reply!
dmesg with build #0311 -> https://pastebin.com/QCvv50Pz
dmesg with build #0312 -> https://pastebin.com/yb0KUub2

Is this a Chromebox? This looks to be a similar issue to the Chromebox problem reported by @matt Devo and others, where a different sound driver is now being loaded (since 4.19.0, actually).

In #0311:

[ 3.981964] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: No matching machine driver found
[ 3.986323] ite_cir: driver has been successfully loaded
[ 3.991993] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops 0xffffffffb25928a0)
[ 4.020981] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC283: line_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0) type:hp
[ 4.020985] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.020987] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.020989] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: mono: mono_out=0x0
[ 4.020991] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: inputs:[ 4.020993] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: Mic=0x12
[ 4.066986] IR NEC protocol handler initialized
[ 4.081361] input: HDA Intel PCH Front Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input6
[ 4.081424] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input7
[ 4.081483] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input8
[ 4.081971] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input9
[ 4.082038] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input10
[ 4.082095] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input11
[ 4.113037] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3

But in #0312:

[ 2.812024] ite_cir: driver has been successfully loaded
[ 2.813818] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040380
[ 2.841419] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Linked as a consumer to 0000:00:02.0
[ 2.841427] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops 0xffffffffaf79b720)
[ 2.857738] Bluetooth: Core ver 2.22
[ 2.857751] NET: Registered protocol family 31
[ 2.857752] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 2.857755] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 2.857757] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 2.857761] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 2.864984] usbcore: registered new interface driver btusb
[ 2.865483] Bluetooth: hci0: Firmware revision 0.1 build 29 week 38 2018
[ 2.899467] HDMI HDA Codec ehdaudio0D2: Max dais supported: 3
[ 2.901716] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Direct firmware load for 9d71-INTEL-NUC7i3BN-65-tplg.bin failed with error -2
[ 2.901721] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: tplg fw 9d71-INTEL-NUC7i3BN-65-tplg.bin load failed with -2, falling back to dfw_sst.bin
[ 2.901738] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Direct firmware load for dfw_sst.bin failed with error -2
[ 2.901742] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Fallback tplg fw dfw_sst.bin load failed with -2
[ 2.901744] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Failed to init topology!
[ 2.901745] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: ASoC: failed to probe component -2
[ 2.901756] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: failed to instantiate card -2
[ 2.901774] skl_hda_dsp_generic: probe of skl_hda_dsp_generic failed with error -2
[ 2.947928] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3

It looks like #0312 now finds a matching snd_soc_skl machine driver and uses that in preference to the Realtek driver which then fails to load, presumably due to missing firmware but I've no idea where this firmware is to be found (it's not in the linux-firmware repo) - Googleing for dfw_sst.bin leads me only to ChromeOS and Android-related websites.

Can you try:

echo "blacklist snd_soc_skl" >>/etc/modprobe.d/blacklist.conf
reboot
and see if that helps?

Not really sure how to fix this right now.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - debutanker - 2019-03-13

Many thanks for your explanation and your efforts!
Will try your suggestion when i am back at home from my daily mission "feed your family"...

btw: its not a chromebox, its the NUC7i3BNH.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - HiassofT - 2019-03-13

You can create the dfw_sst.bin topology file with the alsatplg tool and the topology source:
Code:
mkdir -p .config/firmware
alsatplg -c /usr/share/alsa/topology/sklrt286/skl_i2s.conf -o .config/firmware/dfw_sst.bin

I'm not really familiar with this intel topology stuff but you may also need to setup audio routes after boot with alsaucm, sth like this (for analog audio output)
Code:
alsaucm -c skylake-rt286 set _verb HiFi
or this (for output to Hdmi)
Code:
alsaucm -c skylake-rt286 set _verb Hdmi1

so long,

Hias


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - laric - 2019-03-13

@Milhouse 

echo "blacklist snd_soc_skl" >>/etc/modprobe.d/blacklist.conf

This helped getting sound back on my NUC6CAY


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - debutanker - 2019-03-14

@Milhouse
Sound is back, yes - thanks!
@HiassofT
Don't know if i got and understand everything right here, but with these "lines" i get only a blank screen.


RE: LibreELEC Testbuilds for x86_64 (Kodi 18.0) - Milhouse - 2019-03-14

New LibreELEC.tv Leia build #0313: Generic
(Supercedes previous build)

SHA256 Checksum: c5d12c18ac6ba395e0b51e5266cb97f79c07938e3a9b14efa0018c1cafc9151b (Generic)

# uname -a
Linux NUC 5.0.2 #1 SMP Thu Mar 14 05:30:04 GMT 2019 x86_64 GNU/Linux

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse): devel-20190314052247-#0313-g28f2bb3 [Build #0313]

# Kodi version
Kodi (18.2-RC1 Git:adf1da5). Platform: Linux x86 64-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (28f2bb3, changelog) and tip of XBMC master (adf1da5, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. New 5.0.2 kernel
  2. Reintroduce 5.0 wifi firmware dropped after switching from 4.19.x to 5.0.x
  3. mesa-19.0.0
  4. Log CRenderSystemGL::InitRenderSystem with NOTICE not ERROR
Build Details:
  1. pvr.nextpvr:
    • V3.3.14 Maintenance release (PR:88, 2 commits, 8 files changed)
  2. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Updated: [env] PR:3218 (perma): linux (RPi/Generic): update to linux-5.0.0/5.0.2
    • Added: [env] PR:3367 (perma): mesa: update to mesa-19.0.0
    • Added: [pkg] PR:17 (perma): Update firmware for 5.0 (iwlwifi-firmware)
    • Updated: [pkg] PR:14571 (perma): Remove ARB postfix from GL functions