Solved Musicbrainz Picard Tagging Issues.... Solved Finally?
#1
Hey yall,

I know there have been a lot of people confused about how *perfectly* tagged files from Picard are not showing up correctly in XBMC. After recently trying to solve an issue with a fellow member on the boards here, I've finally figured out at least 1 major issue that could be the source of your frustration.

First here are my settings in XBMC:
Image

Here WERE my tag settings from Picard:
Image

And this was the result in XBMC with an MP3 album that had featuring artists.
Image

I'm sure a lot of you have been dealing with that...... arghhhh!

After messing around a bit, I changed my Picard settings to the following (change the ID3v2 version to 2.4).Image

And here is the result in XBMC:
Image

Well I'll be damned.......

(post continued below due to image limit)

So why is this happening? Lets fire up MP3Tag to see the differences on one of the tracks with a featuring artist,

Here is the output from my old Picard settings:
Image

Notice how the "MUSICBRAINZ ARTIST ID" has the artist id's separated with a "/". Even if you manually change it to a " / " (space / space) XBMC will not scrape this correctly, nor will it scrape correctly if you change the "Artist" tag to "112 / Mase".

Now lets have a look at the tags of the ID3v2 2.4 tags:
Image

Now notice how the "MUSICBRAINZ ARTIST ID" are on seperate lines....... BINGO. That's the key.

Here is the XBMC output:
Image

Thank goodness!

In conclusion:
Picard inherently tags ID3v2 2.3 tags in a format that is incompatible with XBMC as it stands right now.
Reply


Messages In This Thread
Musicbrainz Picard Tagging Issues.... Solved Finally? - by helta - 2014-06-26, 04:15


Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
Musicbrainz Picard Tagging Issues.... Solved Finally?0
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.