Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
Ubuntu 11.04, XBMC no audio
#1
Hi all, after upgrade the alsa drivers and configure my system with this:

/etc/modprobe.d/sound.conf

options snd-hda-intel model=6stack-dig

/etc/asound.conf


pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
}

pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
ipc_key_add_uid false
ipc_perm 0660
slave {
pcm "hw:0,3"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
rate 48000
channels 2
}
bindings {
0 0
1 1
}
}

ctl.dmixer {
type hw
card 0
}

And change the file HDA-Intel.conf like this guide http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW...controller

I have sound on all my system (Youtube sounds too in firefox) but on XBMC doesn't.

My options on XBMC for sound configure are:

HDMI, Analogic Output, Coaxial or Optical.

How can i do?

Thanks to all...
Reply
#2
I think it´s the same problem like in the previous versions of ubuntu with pulseaudio.
You must stop pulseaudio before starting XBMC.
Command: pulseaudio -k

You can put it in a start-script - it works perfect for me. At the end of script I startup pulseaudio - so when I end XBMC my sound works again for Ubuntu.
Reply
#3
Thanks for the answer, can you please show your script? Thanks!
Reply
#4
Hi, i try to stop pulseaudio (pulseaudio -k) before launch xbmc but i doesn't work... i don't know what i have to do...
Reply
#5
What does your 'aplay -l' show?

Just directly enter your sound sink as a 'other' in XBMC and be done with it.
Image
Code:
GRANT ALL PRIVILEGES ON `xbmc_%`.* TO 'xbmc'@'%';
IF you have a mysql problem, find one of the 4 dozen threads already open.
Reply
#6
This is the list, i try to add this on this way but doesn't work...

aplay -l
**** Lista de PLAYBACK dispositivos hardware ****
tarjeta 0: NVidia [HDA NVidia], dispositivo 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
Subdispositivos: 1/1
Subdispositivo #0: subdevice #0
tarjeta 0: NVidia [HDA NVidia], dispositivo 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
Subdispositivos: 1/1
Subdispositivo #0: subdevice #0
tarjeta 0: NVidia [HDA NVidia], dispositivo 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdispositivos: 1/1
Subdispositivo #0: subdevice #0


aplay -L
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
default:CARD=NVidia
HDA NVidia, ALC888 Analog
Default Audio Device
front:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
Front speakers
surround40:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC888 Digital
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, HDMI 0
HDMI Audio Output
Reply
#7
does your system have sound? If not check to make sure you have the correct hardware selected ( you can select different configurations and test easily) also check to see if the sound is muted by the system.
I feel sorry for people who don't drink. When they wake up in the morning, that's as good as they're going to feel all day.
Frank Sinatra
If I managed to help you in any way, please add to my reputation
.
Reply
#8
Yes i have sound in all my system, i can play mp3 with banshee, videos with vlc, mplayer, totem, videos on youtube with firefox, and the ubuntu system sound too...

The only problem is with xbmc....
Reply
#9
From the command line. What does
Code:
speaker-test -D plughw:0,3 -c 2

do?
Image
Code:
GRANT ALL PRIVILEGES ON `xbmc_%`.* TO 'xbmc'@'%';
IF you have a mysql problem, find one of the 4 dozen threads already open.
Reply



Ubuntu 11.04, XBMC no audio00