REVO RL100 Audio over HDMI upgrade to Eden not working?
#1
Hi,

audio was working fine over HDMI in dharma but since upgrading to eden nothing comes out of the speakers, have tried various combos of the pass through and audio device options but nothing, it either says the device failed to initialise or it just doesn't play.

Here is the output from a play -l:
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0; ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1; ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
card 1: NVIDIA_1 [HDA Nvidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
card 1: NVIDIA_1 [HDA Nvidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
card 1: NVIDIA_1 [HDA Nvidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
card 1: NVIDIA_1 [HDA Nvidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Sebdevice #0: sebdevice #0
Reply
#2
Full output:
[email protected]:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
[email protected]:~$ aplay -L
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
default:CARD=NVidia
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Default Audio Device
front:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Front speakers
surround40:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Digital
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia,DEV=1
HDA NVidia, ALC662 rev1 Digital
Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia,DEV=1
HDA NVidia, ALC662 rev1 Digital
Direct sample snooping device
hw:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia,DEV=1
HDA NVidia, ALC662 rev1 Digital
Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC662 rev1 Analog
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia,DEV=1
HDA NVidia, ALC662 rev1 Digital
Hardware device with all software conversions
hdmi:CARD=NVidia_1,DEV=0
HDA NVidia, HDMI 0
HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia_1,DEV=1
HDA NVidia, HDMI 0
HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia_1,DEV=2
HDA NVidia, HDMI 0
HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia_1,DEV=3
HDA NVidia, HDMI 0
HDMI Audio Output
dmix:CARD=NVidia_1,DEV=3
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia_1,DEV=7
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia_1,DEV=8
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia_1,DEV=9
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=NVidia_1,DEV=3
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia_1,DEV=7
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia_1,DEV=8
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia_1,DEV=9
HDA NVidia, HDMI 0
Direct sample snooping device
hw:CARD=NVidia_1,DEV=3
HDA NVidia, HDMI 0
Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia_1,DEV=7
HDA NVidia, HDMI 0
Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia_1,DEV=8
HDA NVidia, HDMI 0
Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia_1,DEV=9
HDA NVidia, HDMI 0
Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=NVidia_1,DEV=3
HDA NVidia, HDMI 0
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia_1,DEV=7
HDA NVidia, HDMI 0
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia_1,DEV=8
HDA NVidia, HDMI 0
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia_1,DEV=9
HDA NVidia, HDMI 0
Hardware device with all software conversions
[email protected]:~$
Reply
#3
turns out changing to custom on both and

plughw:1,7

did it!
Reply
#4
Hi there,

I have also an acer revo RL100. It is plugged into an Onkyo NR509 AV-Receiver.
I have installed "Eden" on it. Everything works fine, accept the audio.

Then, I have tried the settings "custom on both and plughw:1,7" and it still doesn't work.
I have even experimented and tried different settings, like plughw:0,3 and plughw:0,7. And some of Elsa/Nvidia HDMI setting.
But it did not work at all. With some settings I get an Initialisation error. With plughw:1,7, I get no error, but still no sound.

Can somebody help me with this problem. If I have to do some work in the console, just let me know how to get there. Thx.

Regards
Reply
#5
Hi Basket Dan, when you run the HDMI direct to a TV does audio come out of the in built speakers?
Reply
#6
Hi mjmills,
Thx for answer. I've updated to the newest bios version, installed the system again and reconfigured "custom on both and plughw:1,7". It still not work.
Then I have tried (like you said) to connect HDMI directly to the TV. No effect, it still not work. Any other ideas?

Reply
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
REVO RL100 Audio over HDMI upgrade to Eden not working?00
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.