CEC initialization error when using composite video (NOT hdmi!)

  Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
afex Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jan 2007
Reputation: 0
Post: #1
Hi all,

just started a new project w/ an old Model B I had lying around where it is hooked up to an old tv via composite and not HDMI.

My issue is this - on startup, i get a CEC init error (with a little error popup box and the notification sound). Everything works fine of course, but the error is annoying. Here is the log excerpt:

Code:
13:50:32 180.519623 T:2920371232   ERROR: OpenConnection - could not opening a connection to the CEC adapter
13:50:32 180.526672 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - could not start CEC communications
13:50:42 190.530228 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - RegisterLogicalAddress - vc_cec_set_logical_address(E) returned invalid arg (8)
13:50:42 190.530914 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - Open - vc_cec could not be initialised
13:50:42 190.531479 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - could not open a connection (try 1)
13:50:43 191.533401 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - RegisterLogicalAddress - vc_cec_set_logical_address(E) returned invalid arg (8)
13:50:43 191.533783 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - Open - vc_cec could not be initialised
13:50:43 191.534012 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - could not open a connection (try 2)
13:50:44 192.536331 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - RegisterLogicalAddress - vc_cec_set_logical_address(E) returned invalid arg (8)
13:50:44 192.536758 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - Open - vc_cec could not be initialised
13:50:44 192.537079 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - could not open a connection (try 3)
13:50:45 193.538727 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - RegisterLogicalAddress - vc_cec_set_logical_address(E) returned invalid arg (8)
13:50:45 193.539108 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - Open - vc_cec could not be initialised
13:50:45 193.539368 T:2928759840   ERROR: CecLogMessage - could not open a connection (try 4)
(repeats for 10 tries of course)

Now, i'm using composite and not HDMI, so it sort of makes sense that Kodi would throw an error regarding CEC, although if HDMI isn't being used you would think it would ignore it and not even try to init. (or maybe it has no way to know if hdmi is being used?)

I have tried all of the HDMI/CEC options within Kodi and config.txt, but they either don't change the behavior or knock out video completely. It makes sense that ignore_cec doesn't change anything, because that's probably used post-initialization of the CEC itself? I also saw some posts saying to use hdmi_force_hotplug, but of course that knocks out my composite video.

At this point you may be thinking "...just ignore the error if everything works, dude..." - but, for this project the pi has to turn on and off quite frequently (and performs some actions on startup), so the little error and sound notification ruins the experience a bit.

Anyhow...
  1. is there a setting to turn off CEC initialization? (keep in mind, ignore_cec didn't work)
  2. If no, is there a way i can tell Kodi to just ignore this error and not show the popup?

I suppose i could build from source and comment out the cec init stuff, but of course if there is an option for it that would be preferable
: )

any help is appreciated!
find quote
Dalton63841 Offline
Senior Member
Posts: 123
Joined: May 2014
Reputation: 4
Post: #2
You can turn it off in Settings->System->Input devices->Peripherals
find quote
afex Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jan 2007
Reputation: 0
Post: #3
bah...well don't i feel like a dummy now.

worked like a charm, many thanks!
find quote
kxb3292 Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: May 2016
Reputation: 0
Post: #4
afex, Dalton63841,

is this a way to achieve this programmatically ? Perhaps there is some xml settings file that we can modify to achieve the same result?


Thanks,
kxb3292
find quote