Intel Apollo Lake

  Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 4.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
sm83 Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Jun 2017
Reputation: 0
Post: #1321
I picked up a J4205-ITX after reading about it on this thread. The main reason was for its ability to output 4k to tv and audio to my non-4k receiver via DVI. I got it up and running with a picoPSU, 8gb ram and 120gb SSD. Windows 10 and LE worked fine via HDMI. However when I connected via DVI, the screen flickers quite badly, or doesnt seem to 'sync' with the TV at all. I then returned the J4205 thinking it was faulty and got a J3455 (as J4205 was out of stock by then). I have the same problem with the J3455 too. I have tried everything I can think of but cant fix the problem. Did any of the J4205 or J3455 owners have similar problems with their DVI port?
find quote
honcho Offline
Member
Posts: 93
Joined: Dec 2016
Reputation: 4
Post: #1322
(2017-06-07 15:27)sm83 Wrote:  I picked up a J4205-ITX after reading about it on this thread. The main reason was for its ability to output 4k to tv and audio to my non-4k receiver via DVI. I got it up and running with a picoPSU, 8gb ram and 120gb SSD. Windows 10 and LE worked fine via HDMI. However when I connected via DVI, the screen flickers quite badly, or doesnt seem to 'sync' with the TV at all. I then returned the J4205 thinking it was faulty and got a J3455 (as J4205 was out of stock by then). I have the same problem with the J3455 too. I have tried everything I can think of but cant fix the problem. Did any of the J4205 or J3455 owners have similar problems with their DVI port?

Yes, but note i only had similar problems in windows, and only when connecting HDMI->4k tv and DVI-> receiver. Others have done it ok, but i couldn't ever really make it work.

Just bought a 4k receiver, problem solved.(although costly)
find quote
raidflex Offline
Senior Member
Posts: 152
Joined: Jan 2012
Reputation: 5
Post: #1323
(2017-06-07 15:34)honcho Wrote:  
(2017-06-07 15:27)sm83 Wrote:  I picked up a J4205-ITX after reading about it on this thread. The main reason was for its ability to output 4k to tv and audio to my non-4k receiver via DVI. I got it up and running with a picoPSU, 8gb ram and 120gb SSD. Windows 10 and LE worked fine via HDMI. However when I connected via DVI, the screen flickers quite badly, or doesnt seem to 'sync' with the TV at all. I then returned the J4205 thinking it was faulty and got a J3455 (as J4205 was out of stock by then). I have the same problem with the J3455 too. I have tried everything I can think of but cant fix the problem. Did any of the J4205 or J3455 owners have similar problems with their DVI port?

Yes, but note i only had similar problems in windows, and only when connecting HDMI->4k tv and DVI-> receiver. Others have done it ok, but i couldn't ever really make it work.

Just bought a 4k receiver, problem solved.(although costly)

I have not experienced this issue with the J4205 and have been running LE for about 6 months now. I can't say this is not an issue with Windows 10, because I have not used W10 with the J4205. I have a Pioneer VSX-53 receiver and a Samsung JS8500 4k TV.
(This post was last modified: 2017-06-07 17:55 by raidflex.)
find quote
archy121 Offline
Junior Member
Posts: 19
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #1324
(2017-06-07 13:55)archy121 Wrote:  I have been looking into a solution that will allow me to replace the roku2 for watching uk on demand TV and my HTPC for movies (1K/4K) & lossless HD music playback. HDR and 3D would be nice to have for future upgrade as currently I'm still in love with my reference Kuro pioneer TV. Maybe 2018 will be year for OLED screen upgrade.

The plan is to use the current HTPC as a fileserver and have it remotely stored to minimise noise to the TV room. Ethernet will be used for connectivity.

I came across the new Mele Apollo PC and it seems to tick all the boxes.
My concerns are whether the onboard fixed 4gb memory will be enough to run w10 and 4K movies and
Also will the Intel firmware upgrades also work on this to fix known audio pass through issues etc.

What are your thoughts on this solution ?
Does this box use DP>HDMI and if so will the Intel FW upgrades work to fix it or are they specifically for their NUC's only ?


MeLE PCG03 Apo mini PC specifications:

SoC – Intel Celeron N3450 quad core “Apollo Lake” processor @ 1.10 / 2.20 GHz with 12 EU Intel HD Graphics 500 (6W TDP)
System Memory – 4GB DDRL3L (soldered)
Storage – 32GB eMMC 5.0 flash (soldered), 1x M.2 SSD slot, 1x SD slot
Video Output – HDMI 2.0 up to 4K @ 60 Hz, and VGA
Audio – Via HDMI, 3.5mm audio combo jack
Connectivity – Gigabit Ethernet, 802.11 ac WiFi & Bluetooth 4.0
USB – 3x USB 3.0 ports, 1x USB 2.0 port, 1x USB3.0 Type-C port


http://www.cnx-software.com/2017/04/10/m...-0-output/

Box is on special offer of £123 delivered !
Possibly huge bargain.

Tear down of the pc has been done including details of chips inside and photos.

Quote:Realtek ALC269 audio coded for the headphone jack
M-TEK G24101SCGX Gigabit Ethernet transformer
ParadeTech PS175HDM DisplayPort 1.2 to HDMI 2.0a converter
ITE IT6513FN DisplayPort to VGA controller
Realtek RTS5170 card reader controller driver
Richtek RT5074A, probably a power management IC
Intel 3165D2W wireless module for 802.11 b/g/n/ac WiFi and Bluetooth 4.0 LE

http://www.cnx-software.com/2017/06/08/m...ent-542849

With confirmed inclusion of M.2 SSD and IR this could make an excellent value HTPC if the DP>HDMI has been implemented well with fully functional HD pass thru.
find quote
JasonLA Offline
Junior Member
Posts: 15
Joined: Jan 2017
Reputation: 1
Post: #1325
New BIOS
Quote:1.20H Improve TV card compatibly.
find quote
chrisk2305 Offline
Junior Member
Posts: 37
Joined: Aug 2011
Reputation: 1
Post: #1326
thanks!

does anybody know if there is still work in progress on the hd audio issue?
find quote
fritsch Offline
Team-Kodi Developer
Posts: 18,078
Joined: Aug 2011
Reputation: 560
Location: Stuttgart*
Post: #1327
Silence on intel bugtracker, feel free to bump it: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=98797 by providing another dmesg with drm.debug=0xe booted.

Edit: Btw. what even more sucks for me is, that sometimes the kernel does not want to open > 2 channels, e.g. you end up with a 5.1 sink but only 2 channels (FL, FR working) ... also a kernel bug. As I currently have no time for kodi in my freetime I switched to the DVI (HDMI) out.

"Your most vocal users are not reflective of your userbase" J.M.
"Of course, they [XP Users and people with outdated hardware] need to tell the world about the kind of hero they are, and block innovation for everyone else because their decades old OS / hardware needs to work =p" nevcairiel (ffmpeg)
No Debug Log no issue.
(This post was last modified: 2017-06-18 21:25 by fritsch.)
find quote
wrxtasy Offline
Moderator²
Posts: 6,732
Joined: Feb 2012
Reputation: 277
Location: Perth, Oz
Post: #1328
The LibreELEC Intel guys (on Slack) when I last chatted to them recommended users wait for a proper HDMI 2.0 implementation and skip the current Apollo and Kaby Lake series all together.

Apparently new Intel Iron with proper HDMI 2.0 is going to be called something like Coffee Lake and Gemini Lake. Wink
(This post was last modified: 2017-06-19 08:05 by wrxtasy.)
find quote
dexter98 Offline
Junior Member
Posts: 48
Joined: Feb 2017
Reputation: 0
Post: #1329
Agree.

But to be honest, native port on hdmi1.4 (either directly on chipset or via DVI->hdmi) runs without issues. Currently running on windows but libreelec also ran fine. So up to 4k 30hz I still find Apollo lake nice platform. I watch only movies anyway, so I don't care about 4k 60hz at all.

Only issue I encounter is av sync in some 3d material, but I doubt whether that is related to CPU/gpu.

Sent from my HTC One_M8 (typie typie)
find quote
dogzipp Offline
Member
Posts: 53
Joined: Aug 2012
Reputation: 1
Post: #1330
(2017-06-19 09:02)dexter98 Wrote:  But to be honest, native port on hdmi1.4 (either directly on chipset or via DVI->hdmi) runs without issues. Currently running on windows but libreelec also ran fine. So up to 4k 30hz I still find Apollo lake nice platform. I watch only movies anyway, so I don't care about 4k 60hz at all.

Are you implying that using 1.4 and libreelec there are no audio passrhrough issues?
find quote
oo.viper.oo Offline
Member
Posts: 81
Joined: Dec 2016
Reputation: 1
Wink  RE: Intel Apollo Lake
Post: #1331
(2017-06-18 19:48)JasonLA Wrote:  New BIOS
Quote:1.20H Improve TV card compatibly.

"TV card" compatibility? WTF?!?
find quote
dogzipp Offline
Member
Posts: 53
Joined: Aug 2012
Reputation: 1
Post: #1332
(2017-06-19 09:02)dexter98 Wrote:  But to be honest, native port on hdmi1.4 (either directly on chipset or via DVI->hdmi) runs without issues. Currently running on windows but libreelec also ran fine. So up to 4k 30hz I still find Apollo lake nice platform. I watch only movies anyway, so I don't care about 4k 60hz at all.

Are you implying that using 1.4 and libreelec there are no audio passrhrough issues?
find quote
raidflex Offline
Senior Member
Posts: 152
Joined: Jan 2012
Reputation: 5
Post: #1333
(2017-06-19 15:43)dogzipp Wrote:  
(2017-06-19 09:02)dexter98 Wrote:  But to be honest, native port on hdmi1.4 (either directly on chipset or via DVI->hdmi) runs without issues. Currently running on windows but libreelec also ran fine. So up to 4k 30hz I still find Apollo lake nice platform. I watch only movies anyway, so I don't care about 4k 60hz at all.

Are you implying that using 1.4 and libreelec there are no audio passrhrough issues?

Have been using the 1.4 port for audio pass through for 6 months now without issues. DTS-MA and TrueHD audio works great, no sync issues either with using the 2.0 port for my JS8500 for video.
find quote
dexter98 Offline
Junior Member
Posts: 48
Joined: Feb 2017
Reputation: 0
Post: #1334
(2017-06-19 16:53)raidflex Wrote:  Have been using the 1.4 port for audio pass through for 6 months now without issues. DTS-MA and TrueHD audio works great, no sync issues either with using the 2.0 port for my JS8500 for video.

Indeed.

I have the asrock j3455b (note the b) board without the dreaded dp-hdmi converter and there pass-through runs without issues up to latest DTS-X and Dolby ATMOS, even on combination with 3d full HD output (hw decoded btw).

I also tested it months ago with libreelec on an asrock J3455 board with a DVI to hdmi cable to circumvent the dp-hdmi converter and couldn't directly see issues. Played dtsx And ATMOS without issues for as far as I remember. Obviously no 3d playback though.


Only issue I encounter is when I enable set framerate in kodi. Then on some movies I have serious av sync issues, but that seems to be related to the special mvc build I'm using.

Sent from my HTC One_M8 (typie typie)
find quote
extremeaudio Offline
Senior Member
Posts: 118
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #1335
I'm using 3455 with libreelec 8.0.0. With a simple DVI - HDMI cable I can get passthrough except for DTS X which shows HD Master when I press 'O'. Anyone can help me with that?
find quote
Post Reply