Kodi 18 - LibreELEC Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0)

  Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
Sholander Offline
Member
Posts: 63
Joined: May 2016
Reputation: 1
Post: #916
(2017-02-09 19:08)popcornmix Wrote:  Okay, so #1201 ("CEC code cleanup") introduced this change.
#1209 added "CEC code cleanup 2"
#0104 Reverted both of these so should be good again.
#0113 Contained "CEC code cleanup parts 2-10"
#0124 Contained "CEC code cleanup parts 11-13"

So it would be good if you can confirm #0104 doesn't have the problem.
Then check if #0113 or #0124 introduced it.

On #0104 CEC is working OK, the same way as on 7.09.10 and 1130 but:
after the first change (after reboot) in CEC Settings the info "CEC configuration updated" appears, all subsequent setting changes are all saved and working, but there is no more "CEC configuration updated" info.

On #0113 (also on #0124 and on #0208 ) CEC is not working OK. After making the first change and exiting with OK, the info "CEC configuration updated" appears, and all changes are saved, but CEC does not work any more. Rebooting Pi brings it back to life.
find quote
RappaSan Offline
Junior Member
Posts: 26
Joined: Feb 2017
Reputation: 0
Post: #917
Well, there's something strange in the cec-part and it's difficult for us beta-testers to point to the right direction.
But i hope that the hints here will be useful to fix that...
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,883
Joined: Jan 2011
Reputation: 643
Post: #918
(2017-02-09 20:12)linkinsoldier Wrote:  
(2017-02-06 16:31)linkinsoldier Wrote:  It looks beautiful (to me) but unfortunately it is not displayed on the homescreen (as for example the TV/pvr addons or the movies or the addons in general), but I first have to open the file section (and it looks like other screens with no data). I tried to get the first screen on the home screen... Can anybody help/pinpoint how to do this? I unfortunately wasn't able to find a way!
[Image: b2faf81123787f1f423eca6d1d8ea37f.jpg]

edit: might be interesting:: savegame works perfectly with a gameboy gsme for me! Thanks for adding the save game support!
Should I rather post this in the skin thread?

Ping @garbear

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Sholander Offline
Member
Posts: 63
Joined: May 2016
Reputation: 1
Post: #919
(2017-02-09 21:42)RappaSan Wrote:  Well, there's something strange in the cec-part and it's difficult for us beta-testers to point to the right direction.
But i hope that the hints here will be useful to fix that...

It is understandable that CEC does not always work on these alpha test builds, but it also does not work on "LibreELEC (Krypton) v7.95.2 BETA" which is probably the last beta before final LE 8.0 release, and that is strange...
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,883
Joined: Jan 2011
Reputation: 643
Post: #920
New LibreELEC.tv Leia build #0209: RPi / RPi2
(Supercedes previous build)

Code:
# uname -a
Linux rpi512 4.9.8 #1 Thu Feb 9 21:07:34 GMT 2017 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Feb  8 2017 19:38:24
Copyright (c) 2012 Broadcom
version d61adb766e5712326bba636c81017fbac3b8419f (clean) (release)

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse) - Version: devel-20170209210626-#0209-g2c59d7d [Build #0209]

# Kodi version
(18.0-ALPHA1 Git:4c792db). Platform: Linux ARM 32-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (2c59d7d4, changelog) and tip of XBMC master (c265c6b8, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. New firmware
  2. libnfs updates
Build Details:
  1. Firmware (Feb 8):
    • firmware: Update to lastest master
  2. LibreELEC.tv:
    • lirc: simplify scripts (PR:1295, 1 commit, 4 files changed)
    • retroplayer add-ons: add WeTek_Core support (PR:1306, 11 commits, 11 files changed)
    • media_build: fix TT-S2-3600 (PR:1293, 1 commit, 2 files changed)
  3. libnfs:
    • init: remove pdu from list before invoking callback (PR:169, 1 commit, 1 file changed)
    • Use SOCK_CLOEXEC (PR:168, 2 commits, 1 file changed)
  4. pvr.mythtv:
    • remove invalid comments (edb51451)
    • fix french translations (8461c794)
    • workaround: don't open dialog while playing (d03a5390)

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
tonytoronto Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Feb 2017
Reputation: 0
Post: #921
I've been running the latest builds on Pi2 and i have had very little problems. Received my new pi3 today, installed Libreelec from Noobs screen, updated to the latest version (0209) and have problem with installing add-on from zip. When i click the icon,nothing happens. I know this was working on the pi2 with version few days older. I ended up going to original build on noobs and was able to install add-ons from zip, updated to 0209 the add-ons are installed and working but i cannot install new ones. Anyone else having this problem?
find quote
MMXT Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Jan 2017
Reputation: 0
Post: #922
Yes, me. You have to first click on "Addons", so that you are really on this screen and then click on the little packet icon in the top left and then choose install from zip.
That's quite weired, not just for you. I myself for example had to ask how to remove items from favorites and was told, I first have to click on "favorites" so that I am really on favorites screen and then pressing the context key will work to remove the items.

It is the same with the music playlist. You always have to be on the music screen first, until you are able to click to left to open the menu where you can choose to show the playlist.

I am not sure if this is really user friendly, but meanwhile I am used to it Smile
(This post was last modified: 2017-02-10 11:47 by MMXT.)
find quote
asavah Offline
Senior Member
Posts: 256
Joined: Sep 2014
Reputation: 10
Post: #923
(2017-02-09 22:03)Milhouse Wrote:  
(2017-02-09 20:12)linkinsoldier Wrote:  
(2017-02-06 16:31)linkinsoldier Wrote:  It looks beautiful (to me) but unfortunately it is not displayed on the homescreen (as for example the TV/pvr addons or the movies or the addons in general), but I first have to open the file section (and it looks like other screens with no data). I tried to get the first screen on the home screen... Can anybody help/pinpoint how to do this? I unfortunately wasn't able to find a way!
[Image: b2faf81123787f1f423eca6d1d8ea37f.jpg]

edit: might be interesting:: savegame works perfectly with a gameboy gsme for me! Thanks for adding the save game support!
Should I rather post this in the skin thread?

Ping @garbear

This should be enabled in main kodi settings

Code:
@xmlstarlet ed -L -u '/settings/section[@id="games"]/category[@id="gamesgeneral"]/group[@id=1]/setting[@id="gamesgeneral.enable"]/default' -v "true" "$_PATH-TO-BUILT-KODI"/usr/share/kodi/system/settings/settings.xml
find quote
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,865
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #924
(2017-02-09 20:40)Sholander Wrote:  On #0104 CEC is working OK, the same way as on 7.09.10 and 1130 but:
after the first change (after reboot) in CEC Settings the info "CEC configuration updated" appears, all subsequent setting changes are all saved and working, but there is no more "CEC configuration updated" info.
Ignore this. It is a kodi settings bug. You can only change CEC settings once per boot. You need to reboot if you want to change again.
Bug has been present in Kodi forever.

Quote:On #0113 (also on #0124 and on #0208 ) CEC is not working OK. After making the first change and exiting with OK, the info "CEC configuration updated" appears, and all changes are saved, but CEC does not work any more. Rebooting Pi brings it back to life.
This sounds like a regression that would be nice to get fixed. Let me produce a test firmware to narrow it down.
find quote
bmonster Offline
Senior Member
Posts: 193
Joined: Aug 2008
Reputation: 3
Post: #925
Hi Milhouse,

Can you see any changes between 0205 and 0206 that would cause high memory usage.
My pi3 sit around 50% with 0205, but within a couple of minutes with 0206-09 im the mid 80s, and things get slow.

Kind Regards

Bucky
find quote
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,865
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #926
(2017-02-10 15:39)bmonster Wrote:  Can you see any changes between 0205 and 0206 that would cause high memory usage.
My pi3 sit around 50% with 0205, but within a couple of minutes with 0206-09 im the mid 80s, and things get slow.
Presumably:
Code:
Drop jemalloc, switch to MALLOC_MMAP_THRESHOLD_=512KB

I didn't notice this. Anyone else seeing this issue?
Milhouse, is it possible to manually disable this setting o 0206 just to be sure this is the culprit.
find quote
linkinsoldier Offline
Senior Member
Posts: 104
Joined: Jan 2017
Reputation: 0
Post: #927
(2017-02-10 11:58)asavah Wrote:  
(2017-02-09 22:03)Milhouse Wrote:  
(2017-02-09 20:12)linkinsoldier Wrote:  Should I rather post this in the skin thread?

Ping @garbear

This should be enabled in main kodi settings

Code:
@xmlstarlet ed -L -u '/settings/section[@id="games"]/category[@id="gamesgeneral"]/group[@id=1]/setting[@id="gamesgeneral.enable"]/default' -v "true" "$_PATH-TO-BUILT-KODI"/usr/share/kodi/system/settings/settings.xml

Thank you for your help asavah and milhouse! Unfortunately I can't write garbear since I am a new user and it looks like i am not allowed to write PMs (yet). @Milhouse: If you want to keep this seperate, I will open a new thread but i dont want to spam anywhere in the forum.

@asavah: I tried your solution via putty, however it says sh: xmlstartled not found. When i try to nano the settings.xml and manually change the part in the default here to true, it tells me the file is read only (and sudo doesnt work on libreelec). Is it possible Milhouse needs to enable this in the build?

Code:
<section id="games" label="15016" help="35200">
    <category id="gamesgeneral" label="16000">
      <group id="1" label="35201">
        <setting id="gamesgeneral.enable" type="boolean">
          <visible>false</visible>
          <level>0</level>
          <default>false</default>
          <control type="toggle" />
        </setting>
(This post was last modified: 2017-02-10 22:35 by linkinsoldier.)
find quote
asavah Offline
Senior Member
Posts: 256
Joined: Sep 2014
Reputation: 10
Post: #928
@linksoldier
My solution won't work for you, it should be applied at build time, it's rather a hint for Milhouse,
the snippet I pasted actually toggles
Code:
<default>false</default>
to true.
@garbear mentioned about this in some thread in retroplayer subsection.

LE root filesystem is readonly and settings.xml can not be easily edited at runtime
(This post was last modified: 2017-02-10 23:00 by asavah.)
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,883
Joined: Jan 2011
Reputation: 643
Post: #929
(2017-02-10 06:47)tonytoronto Wrote:  I've been running the latest builds on Pi2 and i have had very little problems. Received my new pi3 today, installed Libreelec from Noobs screen, updated to the latest version (0209) and have problem with installing add-on from zip. When i click the icon,nothing happens. I know this was working on the pi2 with version few days older. I ended up going to original build on noobs and was able to install add-ons from zip, updated to 0209 the add-ons are installed and working but i cannot install new ones. Anyone else having this problem?

"Install from zip file" via the Add-ons home screen widget has always been broken in stock Estuary - nothing has changed with this recently.

You need to drill into Add-ons, navigate to the add-on browser ("box" icon) then click on "Install from zip file".

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,883
Joined: Jan 2011
Reputation: 643
Post: #930
(2017-02-10 15:56)popcornmix Wrote:  
(2017-02-10 15:39)bmonster Wrote:  Can you see any changes between 0205 and 0206 that would cause high memory usage.
My pi3 sit around 50% with 0205, but within a couple of minutes with 0206-09 im the mid 80s, and things get slow.
Presumably:
Code:
Drop jemalloc, switch to MALLOC_MMAP_THRESHOLD_=512KB

I didn't notice this. Anyone else seeing this issue?
Milhouse, is it possible to manually disable this setting o 0206 just to be sure this is the culprit.

The environment variable has no effect on RPi2 as it only affects 64-bit systems. With #0205 I did apply jemalloc to both 32-bit/64-bit systems (ie. it was applied to RPi/RPi2) but now with #0206 we have dropped jemalloc and switched to applying the environment variable but only for 64-bit systems. So as far as RPi/RPi2 is concerned #0204 and #0206 should be the same.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
(This post was last modified: 2017-02-10 23:38 by Milhouse.)
find quote
Post Reply