Kodi 18 - LibreELEC Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0)

  Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
-DH- Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: May 2016
Reputation: 0
Post: #1501
(2017-04-20 07:14)querty1000 Wrote:  
(2017-04-19 13:37)popcornmix Wrote:  
(2017-04-19 13:27)querty1000 Wrote:  Until now, i let do OMX player all the work since it works flawlessy (so i have never notified the ISO 3D problem). Is MMAL now in the state all to do that OMX can do?

Yes. MMAL is the default and recommended player for Pi2/Pi3.
If omxplayer works and mmal doesn't for any file then let me know.

I have testet #0418 and have still the MVC ISO flat (missing 3D deep) problem with MMAL-MVC. OMX works fine and MKVs also also fine.

Weird, I can not confirm on my end. Just went back to #410 (non-working 3D iso playback), and again back to #418 for testing. (MMAL) 3D iso playback works for me on #418.
find quote
asavah Offline
Senior Member
Posts: 256
Joined: Sep 2014
Reputation: 10
Post: #1502
(2017-04-20 03:31)Milhouse Wrote:  Yes, reverting ffmpeg-3.3 is due to the audio glitches and an attempt try to narrow down the cause.

Anyone that experienced audio glitches please test #0419 and confirm if the audio glitches are still present or not.

#419 is good in my use case. No audio glitches while watching udp mcast iptv.
Just before updating I've tried #417 again to rule out ISP network congestion or stream source problems and there were glitches. #419 is fine.
find quote
MMXT Offline
Junior Member
Posts: 39
Joined: Jan 2017
Reputation: 0
Post: #1503
Since one of the most recent versions (where ffmpeg has been updated) I have these audio glitches (as me and others had already mentioned) and (which I think hasn't been mentioned yet?) kodi freezes every single time I try to start h265 material. A few builds earlier h265 playback had been grately improved, so I eventually have been able to play 1080p h265 stuff without any stuttering (until CPU got too hot)

I didn't mention this earlier, because I am using osmc since a while and therefore my logfiles would not be valid... but I think this might be similar for the pure libreelec users.
(This post was last modified: 2017-04-20 21:39 by MMXT.)
find quote
bkuhls Offline
Junior Member
Posts: 47
Joined: May 2013
Reputation: 1
Post: #1504
Hi,

just my findings with my private build:

Kodi Krypton branch is also affected by the audio crackles,
not only the master branch. Reverting ffmpeg-3.3 to 3.2.4
solved the problem. The problem is not exclusive to rbpi,
here it occurs on Intel HDMI.

The bug is not easy to reproduce, I could NOT reproduce it
with the testfile ElectricPim provided.

I could however manage to reproduce it with some DTS testfiles
from https://thedigitaltheater.com/index.php/dts-trailers/

Living World of Audio 2 Long (Lossless)
filename: dts_living_world_of_audio_v2_long_lossless_1080p-thedigitaltheater.mkv
Crackling occurs at 26s and 39-40s.

Living World of Audio 2 Long
filename: dts_living_world_of_audio_v2_long_core_1080p-thedigitaltheater.mkv
Crackling occurs only at 26s.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #1505
New LibreELEC.tv Leia build #0420: RPi / RPi2
(Supercedes previous build)

Code:
# uname -a
Linux rpi512 4.10.11 #1 Thu Apr 20 21:31:55 BST 2017 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Apr 19 2017 13:34:02
Copyright (c) 2012 Broadcom
version e49fda6e8d837fd3cbac4900a141dd7fba7ca3e3 (clean) (release)

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse) - Version: devel-20170420213046-#0420-g3284f47 [Build #0420]

# Kodi version
(18.0-ALPHA1 Git:78cce57). Platform: Linux ARM 32-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (3284f479, changelog) and tip of XBMC master (113cdf6a, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. [PVR][EPG] Make EPG a subcomponent of PVR
  2. ffmpeg: increase chunk & file buffer size to 128K, avoid truncating max_packet_size to zero
Build Details:
  1. LibreELEC.tv:
    • media_build: update to 2017-04-17-rpi (PR:1545, 8 commits, 11 files changed)
    • linux: set CONFIG_GPIO_SYSFS=y in kernel for Generic x86 Build (PR:1555, 1 commit, 1 file changed)
  2. XBMC:
    • [PVR][EPG] Make EPG a subcomponent of PVR (PR:11985, 6 commits, 72 files changed)
    • [favourites] publish events to EventStream instead of AnnouncementManager (PR:11979, 1 commit, 4 files changed)
    • Revert "Moved party mode, set default and clear default to new contextmenu (PR:11990, 1 commit, 6 files changed)
  3. newclock5:
    • New commits in this build:
      • Increase CHUNK_SIZE to 128 KB (276d3598)
      • NFSFile: Return max chunksize possible (0cd87d28)
      • DVDDemuxFFMPEG: Increase FFMPEG_FILE_BUFFER_SIZE to 128K (3c0dc9e5)
      • DVDDemuxFFMPEG: Avoiding truncating max_packet_size to zero (d8a86d17)

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
bill_orange Offline
Senior Member
Posts: 201
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Post: #1506
(2017-04-11 17:58)bill_orange Wrote:  
(2017-04-11 17:39)nuwonda Wrote:  nobody else has issues since a few builds waking up kodi from dimmed state with tv remote? I constantly have to use my phone app to wake up Kodi, after that tv remote works again, i am not sure when it started though, has been a while like that, possibly since 32x builds.

You are not alone. I often wake Kodi with Alexa. Alexa sends a JSON string, After that, the remote does not work, unless I reboot, with the TV and Receiver already awake. I noticed the problem about 1-1/2 weeks ago. It is so had to regress that I hoped someone else would tackle it. I would have to cycle TV and receiver off and on repeatedly to the annoyance of my wife.

As a stop gap I have been waking on Kodi by asking Alexa to reboot, twice. First time everyone is awake with no remote. Second time remote works.

Same for you?

Were these issues ever addressed? I still have the same minor CEC problem with build #419.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #1507
(2017-04-13 00:04)Milhouse Wrote:  @popcornmix the seek-to-timecode crash starts with build #0409 (introduction of vpupdates). It seems to be TrueHD related not VC1 specific.

Using a debug-enabled build based on #0412.

Crashlog when playing a VC1/TrueHD video and seeking to 2800: http://sprunge.us/CSYa (it didn't crash the first time, so I entered 2800+OK a second time and then it crashed)

Crashlog when playing an H264/TrueHD video and seeking to 1500: http://sprunge.us/PGHV (I had to seek 3 times before it crashed)

Let me know if you need a sample file.

This is still an issue in #0420 with ffmpeg 3.1.6. If it doesn't crash when seeking, the video will freeze (deadlock) but the UI still works/responds, however kodi needs to be restarted.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
nuwonda Offline
Member
Posts: 63
Joined: Oct 2006
Reputation: 1
Post: #1508
(2017-04-14 07:30)nuwonda Wrote:  
(2017-04-12 18:22)nuwonda Wrote:  
(2017-04-11 21:45)Leopold Wrote:  I posted about a CEC problem. Is anyone else having the same issue? It seems this commit might be the culprit.

did anyone check if this commit is the actual culprit for the current cec problem? i.e. not being able to wake up kodi from dimmed state with tv remote, but works with phone app after which tv remote works again.

I went back to 314 and indeed, CEC is working there. This would support your finding that (some part of) the libcec commit in 315 broke it.

(2017-04-21 00:23)bill_orange Wrote:  
(2017-04-11 17:58)bill_orange Wrote:  
(2017-04-11 17:39)nuwonda Wrote:  nobody else has issues since a few builds waking up kodi from dimmed state with tv remote? I constantly have to use my phone app to wake up Kodi, after that tv remote works again, i am not sure when it started though, has been a while like that, possibly since 32x builds.

You are not alone. I often wake Kodi with Alexa. Alexa sends a JSON string, After that, the remote does not work, unless I reboot, with the TV and Receiver already awake. I noticed the problem about 1-1/2 weeks ago. It is so had to regress that I hoped someone else would tackle it. I would have to cycle TV and receiver off and on repeatedly to the annoyance of my wife.

As a stop gap I have been waking on Kodi by asking Alexa to reboot, twice. First time everyone is awake with no remote. Second time remote works.

Same for you?

Were these issues ever addressed? I still have the same minor CEC problem with build #419.

Not that I know of. I opened an issue in regards to the libcec commit in question (in build 315) on github as well: https://github.com/Pulse-Eight/libcec/issues/342

I am using #314 for now.
find quote
Forage Offline
Senior Member
Posts: 156
Joined: Jan 2013
Reputation: 3
Post: #1509
After being spared of having CEC issues after all the CEC refactoring lately, unlike some of you, I'm now having to report one as well.

My TV would normally switch back to Kodi as source when turning off my TV (power or standby), followed by turning it on again before the issue was introduced. Now this doesn't happen anymore, forcing my to switch manually every time. Since Kodi is my primary viewing channel, this basically comes down to every time I use the TV.
The slightly odd thing is that entering the AV selection menu on the TV is already enough to make it switch source. The HDMI channel for Kodi will already be selected, so either pressing the back button or the OK button will do the trick, just to make the menu go away.

I've narrowed it down to build #0315 being the first which has the issue, which just so happens to have libcec changes as well. Has anyone else experienced any similar issues?

... Forget that last question, the answer is just one post ahead of me... Consider it a confirmation then, and I'll be joining the conversation in the subsequent tickets. (@Leopold) I created a new libcec ticket since one similar had not been reported yet.

MECOOL KIII Pro (S912)
Raspberry Pi 2 Model B, overclock mode: 'Pi2' (1000/500/500/2), gpu_mem_1024: '320'
(This post was last modified: 2017-04-21 09:53 by Forage.)
find quote
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,862
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #1510
(2017-04-20 13:16)ElectricPim Wrote:  @millhouse, @popcornrmix, could you reproduce them in my recorded pvr ts file?
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=...pid2572514

Yes. The key difference is when audio is good the codec overlay info shows "rr:1.00" and when audio is bad it shows "rr:0.96" (approximately).
Something is making VideoPlayer think resampling is required when it isn't, resulting in the decoded audio frames having discontinuities.

I need to see if I can reproduce on a generic build (e.g. Ubuntu) so I can report this up the chain.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #1511
New LibreELEC.tv Leia build #0421: RPi / RPi2
(Supercedes previous build)

Code:
# uname -a
Linux rpi512 4.10.11 #1 Fri Apr 21 21:05:45 BST 2017 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Apr 19 2017 13:34:02
Copyright (c) 2012 Broadcom
version e49fda6e8d837fd3cbac4900a141dd7fba7ca3e3 (clean) (release)

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse) - Version: devel-20170421210355-#0421-g09a540d [Build #0421]

# Kodi version
(18.0-ALPHA1 Git:78cce57). Platform: Linux ARM 32-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (09a540d8, changelog) and tip of XBMC master (09e730d5, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. Minors
Build Details:
  1. LibreELEC.tv:
    • dvb-tools: update (PR:1550, 2 commits, 9 files changed)
  2. XBMC:
    • [addon] remove all windows.h includes (PR:11977, 1 commit, 9 files changed)
    • FIXUP: select first unwatched broken after select by url (PR:11989, 1 commit, 1 file changed)
    • [PVR] CPVREpgContainer now uses CPVRSettings. (PR:11991, 1 commit, 2 files changed)
    • FIX: [droid] remove dependency on android-support-v4.jar (PR:11994, 1 commit, 3 files changed)
  3. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Added: [env] PR:1552: connman: fix ipv4 IP Forwarding bug

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
doveman2 Offline
Posting Freak
Posts: 1,135
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Post: #1512
Having upgraded to #201 (being the last LE 8 build) I've run into the problem of TVheadend no longer recognising my tuner again, which seems to happen most of the time whenever I upgrade and makes me very hesitant to upgrade my brother's installation as he relies on TVheadend.

lsusb shows the device is detected.

Bus 001 Device 005: ID 1b80:e409 Afatech IT9137FN Dual DVB-T [KWorld UB499-2T]
Bus 001 Device 007: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. Hub
Bus 001 Device 006: ID 046e:5577 Behavior Tech. Computer Corp.
Bus 001 Device 004: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. Hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp. SMC9514 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

but the GUI under Configuration - DVB Inputs - TV Adapters shows nothing under the TV Adapters folder.

I couldn't pastebin the log as it's too big due to repeated "Debug: NFS: Refreshing context for" messages, so I've uploaded it to https://drive.google.com/file/d/0B1fDI89...sp=sharing
find quote
SpokV Offline
Junior Member
Posts: 44
Joined: Mar 2016
Reputation: 0
Post: #1513
Hi. I've uploaded crashlog from 420,421. Happens when streaming video via network.419 works fine.
It seems to do with the ffmpeg buffer increase. Not sure...
find quote
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,862
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #1514
(2017-04-22 10:51)SpokV Wrote:  Hi. I've uploaded crashlog from 420,421.

Where?
find quote
amediauser Offline
Junior Member
Posts: 21
Joined: Apr 2014
Reputation: 0
Post: #1515
With builds #0420 / #0421 Kodi crashes and restarts (see kodi_crash.log) when trying to play a 3D iso file, probably as a result of the ffmpeg buffer changes, #0419 plays correctly.

DEBUG: ffmpeg[5BDE03A0]: Assertion len >= s->orig_buffer_size failed at libavformat/aviobuf.c:535
(This post was last modified: 2017-04-22 12:33 by amediauser.)
find quote
Post Reply