Kodi 18 - LibreELEC Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0)

  Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,862
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #2371
(2017-07-11 21:06)Aux_ Wrote:  I have disabled the spectrum visualisation, I restart the RPi, start the first channel from the channel list, unfortunately kodi immediately crash...

The crash is occurring here:
Code:
#0  0x65206af0 in kodi::addon::CAddonBase::ADDONBASE_Destroy() () from /storage/.kodi/addons/visualization.spectrum/visualization.spectrum.so.2.0.1
so it looks like spectrum visualisation is enabled. If you play music do you see a visualisation and does it crash?
Can you try going to my add-ons and disabling visualisation.spectrum from there?
find quote
donnied Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Post: #2372
(2017-07-11 22:24)Milhouse Wrote:  When did it last work? I don't think anything has changed in recent builds with respect to this Atheros hardware (other than the addition of the firmware it required).

The last time we were talking I just checked if it was discovering networks, which it did and does. Then I was on a work trip the next morning and couldn't check further until today. It's very much possible that connection wasn't possible even that night.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2373
New LibreELEC.tv Leia build #0711: RPi / RPi2
(Supercedes previous build)

Code:
# uname -a
Linux rpi512 4.11.9 #1 Tue Jul 11 21:04:16 BST 2017 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Jul 11 2017 12:33:03
Copyright (c) 2012 Broadcom
version aabbc2f1c981c560a6549fba5e3a0425145f8e02 (tainted) (release)

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse): devel-20170711210313-#0711-g7661973 [Build #0711]

# Kodi version
(18.0-ALPHA1 Git:734cda1). Platform: Linux ARM 32-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (76619734, changelog) and tip of XBMC master (6aceab23, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. New firmware (USB, IL ISP, MMAL/RIL fixes)
  2. RTL8812AU: Switch repo from zebulon2 to paspro
  3. net-booting: avoid hang on halt/reboot
Build Details:
  1. Firmware (Jul 11):
    • bootcode: usb: Dont overwrite configured parameters
    • firmware: usb: Force MSD app to use CM3 pin conf
    • firmware: IL ISP: Fix typo in logging
    • firmware: IL ISP: Add black level and lens shading controls
    • firmware: isp: Correct ISP Bayer stride calcs for supported formats
    • firmware: Remove unused duplicate versions of vc_sm_defs.h
    • firmware: IL camera: add get_parameter for OMX_IndexConfigCustomAwbGains
    • firmware: IL resize: Support get_parameter OMX_IndexConfigCommonInputCro
    • firmware: MMAL/RIL: Add MMAL_PARAMETER_RESIZE_PARAMS / OMX_IndexParamResize mapping
    • firmware: ISP IL: Add lresize output
    • firmware: MMAL/RIL: Add mapping for OMX_IndexConfigCommon[In|Out]putCrop
    • firmware: MMAL/RIL: Correct handling of MMAL_PARAMETER_VIDEO_SOURCE_PATTERN
    • firmware: IL ISP: Add H & V flip support
    • firmware: IL ISP: Implement OMX_IndexConfigCommonInputCrop
    • firmware: imx219: Refactor exposure calculations
    • firmware: dmalib: Stop spinning on dma_pause if END is signalled. See: link
  2. LibreELEC.tv:
    • samba: update to samba-4.x (PR:1469, 8 commits, 43 files changed)
  3. XBMC:
    • VideoPayer: fix VideoBufferSysMem (PR:12463, 1 commit, 5 files changed)
    • [addons] change OnEnabled and OnDisabled to use AddonPtr (PR:12444, 1 commit, 3 files changed)
    • ADD: [droid] network stuff via api (PR:12243, 2 commits, 10 files changed)
    • Modernize CEventGroup (PR:12458, 1 commit, 5 files changed)
    • [cmake] use normalized to lower case CORE_PLATFORM_NAME in conditionals (PR:12465, 1 commit, 2 files changed)
  4. newclock5:
    • New commits in this build:
      • MMAL: Fixup format/alignment for retroplayer (d8ac8318)
      • VideoPlayer: cleanup / fix RenderManager (c274f3ef)
      • VideoPlayer: flush renderer on channel switch (f8332677)
      • VideoPlayer: rework speed and tempo (055b360a)
      • squash (23e4bf77)
      • squash (019b9ebf)
    • Commits no longer in build:
      • AddonVideoCodec: Switch to using CVideoBufferManager (3e30584e)
      • MMAL: Fixup format/alignement for retroplayer (a8399fa6)
      • fixup: Add back SAND formats (08f7bc48)
  5. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Added: [env] compare: kodi updates
    • Added: [env] PR:1776: Don't cause system to hang on halt/reboot when net-booting
    • Added: [env] PR:1778: reduce $DEVICE complexity
    • Added: [pkg] PR:67: Revert "Revert "change smbd and nmbd location"" (service.libreelec.settings)

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2374
(2017-07-11 22:37)donnied Wrote:  
(2017-07-11 22:24)Milhouse Wrote:  When did it last work? I don't think anything has changed in recent builds with respect to this Atheros hardware (other than the addition of the firmware it required).

The last time we were talking I just checked if it was discovering networks, which it did and does. Then I was on a work trip the next morning and couldn't check further until today. It's very much possible that connection wasn't possible even that night.

Can you check if it works with LE 8.0.2?

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
donnied Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Post: #2375
(2017-07-11 22:47)Milhouse Wrote:  Can you check if it works with LE 8.0.2?

It works with build #0430 but tell me and I will check again with LE 8.0.2 or another build you'd suggest.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2376
(2017-07-11 22:49)donnied Wrote:  
(2017-07-11 22:47)Milhouse Wrote:  Can you check if it works with LE 8.0.2?

It works with build #0430 but tell me and I will check again with LE 8.0.2 or another build you'd suggest.

Right, but we dropped the ath9k_htc firmware in #0522 so presumably your WiFi works from #0430 up to #0521, or are you saying that's not the case? There's nothing in #0501 (the next build after #0430) that would affect WiFi so I'm assuming your WiFi continues working after #0430, and quite possibly all the way up to #0521.

Assuming it does work all the way up to #0521, it should be possible to continue testing later builds by manually installing the missing firmware - while booted into #0521 or #0711, run the following and then you can continue testing builds that don't include the firmware (ie. #0522 up to #0704):
Code:
mkdir -p /storage/.config/firmware
cp -r /usr/lib/firmware/ath9k_htc /storage/.config/firmware

It's also not clear from the logs you posted why it's not now working - I can see you have a wired connection while the WiFi dongle is connected, but the wlan0 interface doesn't appear to authenticate in your logs, there's no error or anything to suggest a problem.

Once you've identified the first non-working version can you try again without the wired ethernet connection? You should boot with only the WiFi dongle connection (and no wired ethernet - it wouldn't be the first time the wired ethernet and a WiFi dongle haven't played well together), reproduce the WiFi error, and then connect a wired ethernet cable to extract the latest log file zip.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
donnied Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Post: #2377
(2017-07-12 06:21)Milhouse Wrote:  Once you've identified the first non-working version can you try again without the wired ethernet connection? You should boot with only the WiFi dongle connection (and no wired ethernet - it wouldn't be the first time the wired ethernet and a WiFi dongle haven't played well together), reproduce the WiFi error, and then connect a wired ethernet cable to extract the latest log file zip.

I've tried that but the system didn't connect to the wired internet after trying to connect by dongle anymore.

I'll try what you've said and give feedback then.

Thank you for your help and suggestions.
find quote
canadagolffan Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Post: #2378
(2017-07-11 05:33)Milhouse Wrote:  It would be great to get feedback from anyone using RTL8812AU-based USB WiFi dongles, as in the last build we're using a new repo that's supposedly more up-to-date (v5.1.5 instead of v4.3.20).

iperf results with a 8812au is giving me 250+ mbps on an wireless AC connection. (same as 8.0.3)

Unfortunalely, its hanging while playing a video every minute or so, but nothing in the kodi.log file or even in dmesg! When it 'hangs', ssh is also unresponsive, but will come back after a few seconds. This was playing ~20mbps h264 mkv.

8.0.3 with 8812AU filled dmesg with messages (sorry, dont have them handy, but can post them later if you want)

On 8.0.3, if I forced 8812au just to use wireless N over 5ghz it worked fine, but on AC 8.0.3 would basically hang the pi after 3-4 minutes of video playback. There was a post on some other forums (cant find it at the moment) which described the exact problem and fix, cant find it, but if I do, I'll edit the post.

edit: https://forum.libreelec.tv/thread/6133-r...#post47796 thats the thread! and as stated in the post, 7.0.x worked fine for me with 8812au on AC just fine.

If need anything else, let me know.

Heres a debug log of about 3 minutes of it playing or so;

in 12:42 and 12:43 there were pauses.

http://sprunge.us/ZCKU

edit: iwconfig if you care

Code:
wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"myap"  
          Mode:Managed  Frequency:5.765 GHz  Access Point: somehexstuff  
          Bit Rate=867 Mb/s   Tx-Power=12 dBm  
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-36 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
(This post was last modified: 2017-07-12 14:46 by canadagolffan.)
find quote
Aux_ Offline
Senior Member
Posts: 155
Joined: May 2016
Reputation: 1
Post: #2379
(2017-07-11 22:35)popcornmix Wrote:  
(2017-07-11 21:06)Aux_ Wrote:  I have disabled the spectrum visualisation, I restart the RPi, start the first channel from the channel list, unfortunately kodi immediately crash...

The crash is occurring here:
Code:
#0  0x65206af0 in kodi::addon::CAddonBase::ADDONBASE_Destroy() () from /storage/.kodi/addons/visualization.spectrum/visualization.spectrum.so.2.0.1
so it looks like spectrum visualisation is enabled. If you play music do you see a visualisation and does it crash?
Can you try going to my add-ons and disabling visualisation.spectrum from there?

I have removed the "visualization.spectrum" now seems to work, no crashes at the moment.
Will new "visualization.spectrum" come?

Thanks @popcornmix

[ 2x RPi2, 2x RPi3 ]
[ LE Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0) ]
[ Marantz NR1506 ]
[ Panasonic TX-50EXW784 ]
[ NAS @ OMV 3.0.8x (Erasmus) on Banana Pi ]
[ ODROID C2 + wrxtasy's LE 8.0 ]
find quote
popcornmix Offline
Team-Kodi Member
Posts: 7,862
Joined: Feb 2011
Reputation: 326
Post: #2380
(2017-07-12 14:54)Aux_ Wrote:  I have removed the "visualization.spectrum" now seems to work, no crashes at the moment.
Will new "visualization.spectrum" come?

@milhouse is visualization.spectrum the latest build?
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2381
(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  iperf results with a 8812au is giving me 250+ mbps on an wireless AC connection. (same as 8.0.3)

What is "8.0.3"? Official LibreELEC has only released 8.0.2.

(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  Unfortunalely, its hanging while playing a video every minute or so, but nothing in the kodi.log file or even in dmesg! When it 'hangs', ssh is also unresponsive, but will come back after a few seconds. This was playing ~20mbps h264 mkv.

Is this with #0710 or #0711?

I switched (again) to a different repo in #0711, although the changes compared with #0710 shouldn't be significant.

Presumably #0709 (and official 8.0.2) doesn't hang in this way?

(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  8.0.3 with 8812AU filled dmesg with messages (sorry, dont have them handy, but can post them later if you want)

On 8.0.3, if I forced 8812au just to use wireless N over 5ghz it worked fine, but on AC 8.0.3 would basically hang the pi after 3-4 minutes of video playback. There was a post on some other forums (cant find it at the moment) which described the exact problem and fix, cant find it, but if I do, I'll edit the post.

edit: https://forum.libreelec.tv/thread/6133-r...#post47796 thats the thread! and as stated in the post, 7.0.x worked fine for me with 8812au on AC just fine.

If need anything else, let me know.

Heres a debug log of about 3 minutes of it playing or so;

in 12:42 and 12:43 there were pauses.

http://sprunge.us/ZCKU

edit: iwconfig if you care

Code:
wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"myap"  
          Mode:Managed  Frequency:5.765 GHz  Access Point: somehexstuff  
          Bit Rate=867 Mb/s   Tx-Power=12 dBm  
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-36 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

So what you're saying is, since 8.0.x the rtl8812au driver has been crap, and continues to be crap? How does #0711 perform if you force N, any better/worse?

It's unlikely we'll get any bug fixes, to be honest - I was just hoping this new driver worked at least as well as the older driver in #0709, and it appears it does: badly.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2382
(2017-07-12 15:12)popcornmix Wrote:  @milhouse is visualization.spectrum the latest build?

Apparently it needed a rebuild - I've pushed a new #0711 version for RPi/RPi2/Generic.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2383
(2017-07-11 21:56)Potze Wrote:  btw.: I sill miss the .rar support.

I've uploaded vfs.rar in the addons section - it builds, no idea if it works.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Cosmicbase Offline
Junior Member
Posts: 47
Joined: Jul 2017
Reputation: 1
Location: Regensburg
Post: #2384
I can access the settings of Youtube addon. Why does not it work with the login. With Kodi 17.3 the login has worked. Since Kodi 18 the login no longer works.

Can someone here look?

Greetings Cosmicbase
(This post was last modified: 2017-07-12 16:40 by Cosmicbase.)
find quote
canadagolffan Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Post: #2385
(2017-07-12 15:58)Milhouse Wrote:  
(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  iperf results with a 8812au is giving me 250+ mbps on an wireless AC connection. (same as 8.0.3)

What is "8.0.3"? Official LibreELEC has only released 8.0.2.

(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  Unfortunalely, its hanging while playing a video every minute or so, but nothing in the kodi.log file or even in dmesg! When it 'hangs', ssh is also unresponsive, but will come back after a few seconds. This was playing ~20mbps h264 mkv.

Is this with #0710 or #0711?

I switched (again) to a different repo in #0711, although the changes compared with #0710 shouldn't be significant.

Presumably #0709 (and official 8.0.2) doesn't hang in this way?

(2017-07-12 14:10)canadagolffan Wrote:  8.0.3 with 8812AU filled dmesg with messages (sorry, dont have them handy, but can post them later if you want)

On 8.0.3, if I forced 8812au just to use wireless N over 5ghz it worked fine, but on AC 8.0.3 would basically hang the pi after 3-4 minutes of video playback. There was a post on some other forums (cant find it at the moment) which described the exact problem and fix, cant find it, but if I do, I'll edit the post.

edit: https://forum.libreelec.tv/thread/6133-r...#post47796 thats the thread! and as stated in the post, 7.0.x worked fine for me with 8812au on AC just fine.

If need anything else, let me know.

Heres a debug log of about 3 minutes of it playing or so;

in 12:42 and 12:43 there were pauses.

http://sprunge.us/ZCKU

edit: iwconfig if you care

Code:
wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"myap"  
          Mode:Managed  Frequency:5.765 GHz  Access Point: somehexstuff  
          Bit Rate=867 Mb/s   Tx-Power=12 dBm  
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-36 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

So what you're saying is, since 8.0.x the rtl8812au driver has been crap, and continues to be crap? How does #0711 perform if you force N, any better/worse?

It's unlikely we'll get any bug fixes, to be honest - I was just hoping this new driver worked at least as well as the older driver in #0709, and it appears it does: badly.

My bad with saying 8.0.3, no idea why I thought the version was that, if course I mean 8.0.2.

After 15 minutes of a forced N connection, i have not seen one hang/pause yet, so yes I would say forcing N still works good. And on forced N 5ghz i still get ~100mbps on iperf tests to my nfs server, so its still good enough for my means.

And Yes, I would say since after 7.0.x, the 8812au AC part has been bugged.

The version Im using is 711, note Im not that familiar with the betas and what not, this is the first one Ive tried, but seeing as you wanted some comment on this particular wifi usb chip, thats why I installed it.
find quote
Post Reply