WASAPI initialization failed.
#1
Hello,

I'm having issues using Kodi with Lossfree Streams. DTS and DolbyDigital is working fine, on DTS-HD and TrueHD no sound is put out. I want to use passthrough. My AVR is a Pioneer VSX-932, and is flickering "PCM" and no sound at all (not even possible to see any sound input).

https://pastebin.com/DHGMK0zF

Thanks in advance!!
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#2
You have chopped out the important bits from your log, so can't tell what the problem is.
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#3
I don't have more than this https://paste.ubuntu.com/p/wP96bnn9Gy/

Should I enable any log type? If so, where?
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#4
There is 13 seconds worth of log missing and it is the section where your audio and video modules are initialised. See line 1307 for the time jump.

Also debug mode is started too late so missing out on the startup logging. Enable Debug mode, Restart Kodi. Replicate the problem. Upload the log. 4 steps to be followed in that exact order.
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#5
Done the 4 steps. Log created: https://paste.ubuntu.com/p/MZPp292p5v/
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#6
Much better. Can you confirm that you have selected WASAPI in the settings page in both locations as shown in Section 1 and 3... Settings/System/Audio (wiki)
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#7
yrs
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#8
Are your drivers correctly setup.

Image
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#9
I have Windows 10, you can only choose between 5.1 and 7.1 . As my system is setup 5.0, I chose the nearest, "5.1". But I think I tried it with 7.1 this evening, too
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#10
Forgot to ask the most important question. Can you AV Receiver decode those formats? Which is what the image on the right should show in my above link
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#11
https://ibb.co/g9Bm7T
https://ibb.co/hm8Ngo
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#12
(2018-07-11, 23:00)DeckardCain2014 Wrote: https://ibb.co/g9Bm7T
https://ibb.co/hm8Ngo
Dolby Atmos/Dolby Surround
DTS:X/DTS Neural:X
Dolby TrueHD/Dolby Digital Plus
DTS-HD Master Audio/DTS-HD High Resolution Audio/DTS 96/24/DTS-ES/DTS-HD Expresshttps://www.pioneer-audiovisual.eu/uk/vsx-932
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#13
You need to check your settings because according to the log, you are using Directsound.

Look at line 241 of your log...
22:33:54.864 T:10000   DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - DIRECTSOUND Initialized:


When WASAPI is correctly configured, you should see (this is from my log)...
20:44:45.481 T:8996   DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - trying to open device WASAPI:{B643A0B8-0675-45AF-8BA3-2F39C61E8B15}
20:44:45.492 T:8996 INFO: CAESinkWASAPI::InitializeExclusive: WASAPI Exclusive Mode Sink Initialized using: AE_FMT_S24NE4MSB, 44100, 2
20:44:45.492 T:8996 DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - WASAPI Initialized:
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
#14
(2018-07-11, 23:12)Karellen Wrote: You need to check your settings because according to the log, you are using Directsound.

Look at line 241 of your log...
22:33:54.864 T:10000 DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - DIRECTSOUND Initialized:


When WASAPI is correctly configured, you should see (this is from my log)...
20:44:45.481 T:8996 DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - trying to open device WASAPI:{B643A0B8-0675-45AF-8BA3-2F39C61E8B15}
20:44:45.492 T:8996 INFO: CAESinkWASAPI::InitializeExclusive: WASAPI Exclusive Mode Sink Initialized using: AE_FMT_S24NE4MSB, 44100, 2
20:44:45.492 T:8996 DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - WASAPI Initialized:

I can see that, now it is gone (checking again Audio Renderer and Passthrough device as WASAPI: https://paste.ubuntu.com/p/DP3HJpBCNm/

But the problem remains... No sound and flickering AVR Display showing toggling audio stream and no audio stream
Intel NUC8i3BEH, Kodi 17.6 (testing 18RC1), SanDisk Plus 128GB SSD, Kingston HyperX Impact 8GB, Windows 10 x64
Sony KD65-XF9005
Reply
#15
Found screen: Generic PnP Monitor on Intel® HD Graphics, adapter 0.
What version do you have installed?
My Signature
Links to : Forum rules (wiki) | Banned_Add-ons (wiki) | Debug Log (wiki)
Links to : HOW-TO:Create_Music_Library (wiki) | HOW-TO:Create_Video_Library (wiki) || Artwork (wiki) | Basic controls (wiki) | Import-export library (wiki) | Movie sets (wiki) | Movie universe (wiki) | NFO files (wiki) | Quick start guide (wiki)
Reply
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
WASAPI initialization failed.00