Linux All text dissappears and requires KODI restart
#1
Arch: x86_64
Kernel: Linux 4.19.36 #1 SMP Sat May 4 12:07:18 EDT 2019
Release: LibreELEC 9.0.2
KODI Version:  18.2
SKIN:  Confluence v4.6.3

Starting in KODI 18 (18.1 & 18.2) , I have been encountering an issue where after playing a video, all text in the KODI UI disappears.  This includes in Video Playback, Context Menus and Main Menus.  See Screen Shots below.  The only way to resolve this issue is to restart KODI.  This issue last occurred around 06/26/19 21:45.  Links to KODI.LOG attached (Multiple links due to KODI.log size).  Not sure if this is a KODI issue or a Confluence issue or something else.  There looks to be an issue with the HDHOMERUN app, but I don't think its related, as the errors no longer appear in the current KODI.log file.

Here is the tail end of the KODI.log that most likely has the relevant information:
https://paste.kodi.tv/uwebeqeleg.kodi


Here is the FULL KODI.log
https://paste.kodi.tv/hujewikiro.kodi
https://paste.kodi.tv/sutuyicaxo.kodi
https://paste.kodi.tv/ekowiquhuy.kodi
https://paste.kodi.tv/ojulumijar.kodi
https://paste.kodi.tv/dosazuyude.kodi
https://paste.kodi.tv/alujaguhuw.kodi
https://paste.kodi.tv/ijuradocug.kodi
https://paste.kodi.tv/cefugejetu.kodi
https://paste.kodi.tv/uwebeqeleg.kodi


ImageImageImage
Reply
#2
(2019-06-28, 15:45)DugieHowsa Wrote: Arch: x86_64
Kernel: Linux 4.19.36 #1 SMP Sat May 4 12:07:18 EDT 2019
Release: LibreELEC 9.0.2
KODI Version:  18.2
SKIN:  Confluence v4.6.3

Starting in KODI 18 (18.1 & 18.2) , I have been encountering an issue where after playing a video, all text in the KODI UI disappears.  This includes in Video Playback, Context Menus and Main Menus.  See Screen Shots below.  The only way to resolve this issue is to restart KODI.  This issue last occurred around 06/26/19 21:45.  Links to KODI.LOG attached (Multiple links due to KODI.log size).  Not sure if this is a KODI issue or a Confluence issue or something else.  There looks to be an issue with the HDHOMERUN app, but I don't think its related, as the errors no longer appear in the current KODI.log file.

Here is the tail end of the KODI.log that most likely has the relevant information:
https://paste.kodi.tv/uwebeqeleg.kodi


Here is the FULL KODI.log
https://paste.kodi.tv/hujewikiro.kodi
https://paste.kodi.tv/sutuyicaxo.kodi
https://paste.kodi.tv/ekowiquhuy.kodi
https://paste.kodi.tv/ojulumijar.kodi
https://paste.kodi.tv/dosazuyude.kodi
https://paste.kodi.tv/alujaguhuw.kodi
https://paste.kodi.tv/ijuradocug.kodi
https://paste.kodi.tv/cefugejetu.kodi
https://paste.kodi.tv/uwebeqeleg.kodi


ImageImageImage
The slew of errors from the addon (I had problems opening all of those log files) are occurring because an error from the HDHomeRun backend disabled EPG.  I did this at SiliconDust's request, they were not happy with clients slamming the backend repeatedly just to get errors over and over again.  it would probably be better for me to just return a success code so it doesn't spam the Kodi logs on you.

If you continue to get this particular problem with the EPG errors (suggest install latest version of addon first), I can help you but this isn't the right place. I will reply to your post on the SiliconDust forums to see what we can do about it.

As for all the text in Kodi disappearing, no idea there, this condition may cause your EPG to go blank, since it's not handing Kodi back any data, but unless the addon is also leaking a ton of memory or causing some manner of corruption when this occurs I don't think it would be specifically related.  I will simulate massive EPG failures and see if I can duplicate the concern.
Reply
#3
Hello,

I have the same problem. The font in menu and subtitle dispersers time to time after playing a video (it looks like randome). The restart solve the problem.

openSuse Leap 15.1
Linux serenity 4.12.14-lp151.28.7-default #1 SMP Mon Jun 17 16:36:38 UTC 2019 (f8a1872) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Kodi version 18.3 Git:20190623-20190619-89472b7 Media Center Kodi
Skin Estuary - default
Reply
#4
(2019-07-02, 21:50)Skeletonix Wrote: Hello,

I have the same problem. The font in menu and subtitle dispersers time to time after playing a video (it looks like randome). The restart solve the problem.

openSuse Leap 15.1
Linux serenity 4.12.14-lp151.28.7-default #1 SMP Mon Jun 17 16:36:38 UTC 2019 (f8a1872) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Kodi version 18.3 Git:20190623-20190619-89472b7 Media Center Kodi
Skin Estuary - default

Can you please post your KODI.log file from the time that this issue happened?  Perhaps we can find some common issue.
https://paste.kodi.tv/
Reply
#5
I only have a similar problem after I switch the Kodi window from one monitor to another. Exiting and restarting Kodi fixes this, as if some connection to the translations is lost. Other than that I have a pretty default Kodi setup, no "problem add-ons" so to speak.

You could use a (keyboard) key to reload the skin via a keymap.xml file, I use the F7 key:
<keymap>
<global>
<F7>ReloadSkin()</F7>
</global>
</keymap>
Got a Kodi problem? Provide us with a full Debug log (wiki) || Usefull pages: First time user (wiki) || Troubleshooting (wiki) || Free content (wiki) || Forum rules (wiki) || VPN policy (wiki)
Reply
#6
Hi,

here is the log: https://paste.kodi.tv/ukocodozuj.kodi

But I'm not sure when the error occurred last time. I think it was 2.7.2019 evening, but I'm not 100% sure. I will catch the log from time whet it will happen. The problem occurs quite regularly, so it should take long.

The key for reload of the skin is not a proper workaround for me. I usually control the Kodi via mobile phone app. It faster to shutdown the Kodi and then it will start automatically via systemd.
Reply
#7
(2019-07-03, 22:11)Skeletonix Wrote: The key for reload of the skin is not a proper workaround for me
I think we all agree to that, the skin reload is a dirty fix.
But so far, there is no clue why/how the empty text strings are triggered.
Got a Kodi problem? Provide us with a full Debug log (wiki) || Usefull pages: First time user (wiki) || Troubleshooting (wiki) || Free content (wiki) || Forum rules (wiki) || VPN policy (wiki)
Reply
#8
(2019-07-03, 22:11)Skeletonix Wrote: here is the log
There are plenty of service.libraryautoupdate-1.0.2 entries...
Is that from Kodi's own setting or triggered by some plugin?
Try disabling it, and see if it makes a difference.
Got a Kodi problem? Provide us with a full Debug log (wiki) || Usefull pages: First time user (wiki) || Troubleshooting (wiki) || Free content (wiki) || Forum rules (wiki) || VPN policy (wiki)
Reply
#9
I'm not sure what is triggering it.  This is the addon:

https://kodi.wiki/view/Add-on:XBMC_Library_Auto_Update

It is set run every 4 hours, so I am not sure why it is attempting to run more regularly than that.
Reply
#10
I get this occasionally too.  Often when switching monitors, but it also occurs randomly without that.  As far as I can tell, there is nothing useful revealed in the log files. (no library auto-update addon here!)
Learning Linux the hard way !!
Reply
#11
The issue has happened again.  Still running KODI Version:  18.2.  It happened around 2019-07-19 20:45.

I had disabled the HDHOMERUN PVR app, so I now know that was not causing the issue.  There are also no entries in the logs for about 45 minutes before the issue occurred.

KODI has been up and running for a few days, so the entire log is very long.  Here is the portion around the time the issue happened.

https://paste.kodi.tv/exucuxixay.kodi

Here is the entire log, broken into sessions.

https://paste.kodi.tv/pidacigere.kodi
https://paste.kodi.tv/uporadedaf.kodi
https://paste.kodi.tv/apanohamoj.kodi
https://paste.kodi.tv/axapiqamer.kodi
https://paste.kodi.tv/ginujajuja.kodi
Reply
#12
I am wondering if it is an issue with the SKIN.  I am using Confluence.  What SKINS are people utilizing that are also having this issue?
Reply
#13
(2019-07-20, 04:24)DugieHowsa Wrote: I am wondering if it is an issue with the SKIN.  I am using Confluence.  What SKINS are people utilizing that are also having this issue?

It happens to me when using stock Estuary, and also with a mod of Estuary.  I can reproduce it at will too !!  Switch monitors whilst Kodi is running (it doesn't have to be playing anything, just rendering something) and then switch back.  Play a film/Tv series or live tv and then switch back to the main menu.  All text will have disappeared.

I don't think this is a skin issue, rather a core issue but I'm lost as to exactly why.  Maybe @fritsch or @FernetMenta (sorry to ping you !!) might have an idea as to why.  Both of them are clued up on how Kodi renders stuff and might have an insight as to what's going on.
Learning Linux the hard way !!
Reply
#14
No time, sorry - please start bisecting.
First decide what functions / features you expect from a system. Then decide for the hardware. Don't waste your money on crap.
Reply
#15
(2019-07-20, 21:14)black_eagle Wrote:
(2019-07-20, 04:24)DugieHowsa Wrote: I am wondering if it is an issue with the SKIN.  I am using Confluence.  What SKINS are people utilizing that are also having this issue?

It happens to me when using stock Estuary, and also with a mod of Estuary.  I can reproduce it at will too !!  Switch monitors whilst Kodi is running (it doesn't have to be playing anything, just rendering something) and then switch back.  Play a film/Tv series or live tv and then switch back to the main menu.  All text will have disappeared.

I don't think this is a skin issue, rather a core issue but I'm lost as to exactly why.  Maybe @fritsch or @FernetMenta (sorry to ping you !!) might have an idea as to why.  Both of them are clued up on how Kodi renders stuff and might have an insight as to what's going on.    
There are some issue in mainline related to rendering of fonts. This is a patch I did in my personal fork. Maybe it helps.
 
Code:
diff --git a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.cpp b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.cpp
--- a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.cpp
+++ b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.cpp
@@ -108,6 +108,18 @@ bool CRendererVAAPI::Configure(const VideoPicture &picture, float fps, unsigned
   return CLinuxRendererGL::Configure(picture, fps, orientation);
 }
 
+bool CRendererVAAPI::Flush(bool saveBuffers)
+{
+  for (auto &vaapiTexture : m_vaapiTextures)
+  {
+    if (m_isVAAPIBuffer)
+    {
+      vaapiTexture->Unmap();
+    }
+  }
+  return CLinuxRendererGL::Flush(saveBuffers);
+}
+
 bool CRendererVAAPI::ConfigChanged(const VideoPicture &picture)
 {
   CVaapiRenderPicture *pic = dynamic_cast<CVaapiRenderPicture*>(picture.videoBuffer);
diff --git a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.h b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.h
--- a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.h
+++ b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/HwDecRender/RendererVAAPIGL.h
@@ -33,6 +33,7 @@ public:
   bool ConfigChanged(const VideoPicture &picture) override;
   void ReleaseBuffer(int idx) override;
   bool NeedBuffer(int idx) override;
+  bool Flush(bool saveBuffers) override;
 
   // Feature support
   bool Supports(ERENDERFEATURE feature) override;
diff --git a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/LinuxRendererGL.cpp b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/LinuxRendererGL.cpp
--- a/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/LinuxRendererGL.cpp
+++ b/xbmc/cores/VideoPlayer/VideoRenderers/LinuxRendererGL.cpp
@@ -450,6 +450,11 @@ bool CLinuxRendererGL::Flush(bool saveBuffers)
     DeleteTexture(i);
   }
 
+  delete m_pYUVShader;
+  m_pYUVShader = nullptr;
+  delete m_pVideoFilterShader;
+  m_pVideoFilterShader = nullptr;
+
   glFinish();
   m_bValidated = false;
   m_fbo.fbo.Cleanup();
diff --git a/xbmc/guilib/GUIFontManager.cpp b/xbmc/guilib/GUIFontManager.cpp
--- a/xbmc/guilib/GUIFontManager.cpp
+++ b/xbmc/guilib/GUIFontManager.cpp
@@ -337,6 +337,10 @@ void GUIFontManager::Clear()
   m_vecFonts.clear();
   m_vecFontFiles.clear();
   m_vecFontInfo.clear();
+
+#if defined(HAS_GLES) || defined (HAS_GL)
+  CGUIFontTTFGL::DestroyStaticVertexBuffers();
+#endif
 }
 
 void GUIFontManager::LoadFonts(const std::string& fontSet)
diff --git a/xbmc/windowing/WinSystem.cpp b/xbmc/windowing/WinSystem.cpp
--- a/xbmc/windowing/WinSystem.cpp
+++ b/xbmc/windowing/WinSystem.cpp
@@ -35,9 +35,6 @@ bool CWinSystemBase::InitWindowSystem()
 
 bool CWinSystemBase::DestroyWindowSystem()
 {
-#if HAS_GLES
-  CGUIFontTTFGL::DestroyStaticVertexBuffers();
-#endif
   m_screenSaverManager.reset();
   return false;
 }
diff --git a/xbmc/windowing/X11/WinSystemX11GLContext.cpp b/xbmc/windowing/X11/WinSystemX11GLContext.cpp
--- a/xbmc/windowing/X11/WinSystemX11GLContext.cpp
+++ b/xbmc/windowing/X11/WinSystemX11GLContext.cpp
@@ -251,12 +251,19 @@ bool CWinSystemX11GLContext::RefreshGLContext(bool force)
   bool success = false;
   if (m_pGLContext)
   {
+    if (force)
+    {
+      g_application.UnloadSkin(true);
+      CRenderSystemGL::DestroyRenderSystem();
+    }
     success = m_pGLContext->Refresh(force, m_screen, m_glWindow, m_newGlContext);
     if (!success)
     {
       success = m_pGLContext->CreatePB();
       m_newGlContext = true;
     }
+    if (force)
+      CRenderSystemGL::InitRenderSystem();
     return success;
   }
 
-- 
 
Reply



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
All text dissappears and requires KODI restart0
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.