No audio passthrough while enabled
#1
Hi all,

There is said a lot about audio passthrough on the Internet. And I managed to get it working long time ago. In Kodi audio passthrough is enabled (and also all options like dts, dolby, etc. etc.).
However when I play a video now my AVR (Denon) shows "Multi Channel In" in stead of (in this case) DTS-HD.
In Kodi logging I see "no passthrough" in the line "Creating Audio Stream". I am sure the video has DTS-HD and DTS as an alternative audio stream.

My system specs are:
Intel HD Graphics 630. Connected via HDMI to Denon receiver which supports Dolby, DTS, DTS-HD, etc. etc.

Here's my debug logging concerning audio:
At the sixth line kodi says: no pass-through. Why? I have it enabled.
Hope anyone can help.


​​​​​​2020-05-22 12:55:26.159 T:139663233779456  NOTICE: COutput::OnStartup: Output Thread created
2020-05-22 12:55:26.159 T:139663233779456   DEBUG: SECTION:LoadDLL(special://xbmcbin/system/libsse4-x86_64-linux.so)
2020-05-22 12:55:26.159 T:139663233779456   DEBUG: Loading: /usr/lib/kodi/system/libsse4-x86_64-linux.so
2020-05-22 12:55:26.167 T:139664564143872   DEBUG: CDVDAudio:Tongueause - pausing audio stream
2020-05-22 12:55:26.167 T:139664564143872   DEBUG: Previous line repeats 1 times.
2020-05-22 12:55:26.167 T:139664564143872  NOTICE: Creating audio stream (codec id: 86020, channels: 6, sample rate: 48000, no pass-through)
2020-05-22 12:55:26.167 T:139664564143872   DEBUG: CVideoPlayerAudio:: synctype set to 1: resample
2020-05-22 12:55:26.167 T:139665324226304    INFO: CActiveAESink::OpenSink - initialize sink
2020-05-22 12:55:26.167 T:139665324226304   DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - trying to open device ALSA:hdmi:CARD=PCH,DEV=0
2020-05-22 12:55:26.167 T:139665324226304    INFO: CAESinkALSA::Initialize - Attempting to open device "hdmi:CARD=PCH,DEV=0"
2020-05-22 12:55:26.168 T:139662656096000   DEBUG: CDVDVideoCodecFFmpeg - Updated codec: ff-h264-vaapi
2020-05-22 12:55:26.175 T:139665324226304    INFO: CAESinkALSA::Initialize - Opened device "hdmi:CARD=PCH,DEV=0,AES0=0x04,AES1=0x82,AES2=0x00,AES3=0x02"
2020-05-22 12:55:26.176 T:139665324226304    INFO: CAESinkALSA::InitializeHW - Your hardware does not support AE_FMT_FLOAT, trying other formats
2020-05-22 12:55:26.176 T:139665324226304    INFO: CAESinkALSA::InitializeHW - Using data format AE_FMT_S32NE
2020-05-22 12:55:26.176 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Request: periodSize 2400, bufferSize 9600
2020-05-22 12:55:26.178 T:139662656096000   DEBUG: CRenderManager::Configure - change configuration. 1920x1080. display: 1920x1080. framerate: 23.98.
2020-05-22 12:55:26.185 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Got: periodSize 2400, bufferSize 9600
2020-05-22 12:55:26.185 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Setting timeout to 200 ms
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::GetChannelLayout - Input Channel Count: 6 Output Channel Count: 6
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::GetChannelLayout - Requested Layout: FL, FR, FC, LFE, SL, SR
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG: CAESinkALSA::GetChannelLayout - Got Layout: FL, FR, FC, LFE, SL, SR (ALSA: FL FR FC LFE RL RR)
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG: CActiveAESink::OpenSink - ALSA Initialized:
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Output Device : HDA Intel PCH
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Sample Rate   : 48000
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Sample Format : AE_FMT_S32NE
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Channel Count : 6
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Channel Layout: FL, FR, FC, LFE, SL, SR
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Frames        : 2400
2020-05-22 12:55:26.188 T:139665324226304   DEBUG:   Frame Size    : 24
2020-05-22 12:55:26.189 T:139665332619008   DEBUG: CActiveAE::ClearDiscardedBuffers - buffer pool deleted
2020-05-22 12:55:26.193 T:139662597256960   DEBUG: Previous line repeats 1 times.
2020-05-22 12:55:26.193 T:139662597256960   DEBUG: CVideoPlayer::HandleMessages - player started 1
2020-05-22 12:55:26.193 T:139663258957568   DEBUG: OnAVChange: CApplication::OnAVChange
2020-05-22 12:55:26.220 T:139662597256960   DEBUG: CVideoPlayer::SetCaching - caching state 2
2020-05-22 12:55:26.220 T:139662597256960   DEBUG: CDVDClock::SetSpeedAdjust - adjusted:0.000000
2020-05-22 12:55:26.220 T:139664564143872   DEBUG: CDVDAudio:Tongueause - pausing audio stream
2020-05-22 12:55:26.249 T:139664082073344   DEBUG: Skin Helper Service --> Kodi_Monitor: sender xbmc - method: Info.OnChanged  - data: null
2020-05-22 12:55:26.249 T:139664082073344   DEBUG: Skin Helper Service --> Kodi_Monitor: sender xbmc - method: Player.OnPlay  - data: {"item":{"id":14,"type":"movie"},"player":{"playerid":1,"speed":1}}
Reply
#2
Oh, I forgot to mention: I'm running on Kodi on Arch Linux, kernel 5.6.13.

Thanks in advance!
Reply
#3
You have sync playback to display enabled, while not reading its description.
First decide what functions / features you expect from a system. Then decide for the hardware. Don't waste your money on crap.
Reply
#4
Smile 
(2020-05-22, 17:29)fritsch Wrote: You have sync playback to display enabled, while not reading its description.

That indeed solved the problem! Thank you very much!
Reply
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
No audio passthrough while enabled00
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.