Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
CApplication::Create() failed
#1
ok so I previously had XBMC working...

but i uninstalled it and reinstalled it and now everytime I try to open it I get the following error

CApplication::Create() failed - check log file and that it is writeable

here is my log file

21:29:58 T:31280 M:848687104 NOTICE: -----------------------------------------------------------------------
21:29:58 T:31280 M:848728064 NOTICE: Starting XBMC, Platform: Windows Server 2008, 64-bit (WoW) Service Pack 2 build 6002. Built on Jul 15 2010 (SVN:31827, compiler 1500)
21:29:58 T:31280 M:848736256 NOTICE: AMD Athlon™ II X2 250 Processor
21:29:58 T:31280 M:848723968 NOTICE: Desktop Resolution: 1920x1080 16Bit at 60Hz
21:29:58 T:31280 M:848736256 NOTICE: Running with administrator rights
21:29:58 T:31280 M:848715776 NOTICE: special://xbmc/ is mapped to: C:\Program Files (x86)\XBMC
21:29:58 T:31280 M:848711680 NOTICE: special://xbmcbin/ is mapped to: C:\Program Files (x86)\XBMC
21:29:58 T:31280 M:848646144 NOTICE: special://masterprofile/ is mapped to: C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\XBMC\userdata
21:29:58 T:31280 M:848646144 NOTICE: special://home/ is mapped to: C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\XBMC
21:29:58 T:31280 M:848646144 NOTICE: special://temp/ is mapped to: C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\XBMC\cache
21:29:58 T:31280 M:848646144 NOTICE: The executable running is: C:\Program Files (x86)\XBMC\XBMC.exe
21:29:58 T:31280 M:848642048 NOTICE: Log File is located: C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\XBMC\xbmc.log
21:29:58 T:31280 M:848642048 NOTICE: -----------------------------------------------------------------------
21:29:58 T:31280 M:848543744 NOTICE: Setup SDL
21:29:58 T:31280 M:876392448 NOTICE: Found screen: Dummy Monitor on RDPDD Chained DD, adapter 0.
21:29:58 T:31280 M:876384256 NOTICE: Primary mode: 1920x1080 @ 60.00 - Full Screen
21:29:58 T:31280 M:876359680 NOTICE: load settings...
21:29:58 T:31280 M:875724800 NOTICE: special://profile/ is mapped to: special://masterprofile/
21:29:58 T:31280 M:875700224 NOTICE: loading special://masterprofile/guisettings.xml
21:29:58 T:31280 M:875683840 ERROR: special://masterprofile/guisettings.xml, Line 0
Failed to open file
21:29:58 T:31280 M:875614208 ERROR: Unable to load special://masterprofile/guisettings.xml, creating new special://masterprofile/guisettings.xml with default values
21:29:58 T:31280 M:875610112 ERROR: XFILE::CFile:Big Grinelete - Error deleting file C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\XBMC\userdata\guisettings.xml
21:29:58 T:31280 M:875597824 ERROR: XFILE::CFile:Big Grinelete - Error deleting file special://masterprofile/guisettings.xml
21:29:58 T:31280 M:874065920 NOTICE: Getting hardware information now...
21:29:58 T:31280 M:874078208 NOTICE: Checking resolution 12
21:29:58 T:31280 M:874078208 NOTICE: Loading player core factory settings from special://xbmc/system/playercorefactory.xml.
21:29:58 T:31280 M:874037248 NOTICE: Loaded playercorefactory configuration
21:29:58 T:31280 M:874000384 NOTICE: Loading player core factory settings from special://masterprofile/playercorefactory.xml.
21:29:58 T:31280 M:873992192 NOTICE: special://masterprofile/playercorefactory.xml does not exist. Skipping.
21:29:58 T:31280 M:873959424 NOTICE: No advancedsettings.xml to load (special://masterprofile/advancedsettings.xml)
21:29:58 T:31280 M:873938944 NOTICE: Default DVD Player: dvdplayer
21:29:58 T:31280 M:873938944 NOTICE: Default Video Player: dvdplayer
21:29:58 T:31280 M:873938944 NOTICE: Default Audio Player: paplayer
21:29:58 T:31280 M:873836544 NOTICE: Loading media sources from special://masterprofile/sources.xml
21:30:08 T:31280 M:907202560 WARNING: ADDON: cpluff: 'Not all directories were successfully scanned.'
21:30:10 T:31280 M:919584768 WARNING: CRenderSystemDX::CreateDevice - initial wanted device config failed
21:30:10 T:31280 M:918982656 FATAL: CApplication::Create: Unable to init rendering system


Is anyone able to help me! I have been trying for a week to find the answer

Thanks in Advance
Reply
#2
Try the most recent Dharma build from http://mirrors.xbmc.org/nightlies/win32/.

It may be unrelated but someone else recently had the same error and it turned out to be related to the video chipset they were using (Intel 915GMA I think). A subsequent build fixed the crash.

JR
Reply
#3
I _may_ have had that error awhile back. Is your DirectX enabled? Check dxdiag to make sure.
Reply
#4
Releases after the one you tried include fixes, but I think the issue is that you're running your desktop in 16bits. XBMC requires 32bits (true color).
And you're running remotely? Is that a WHS?
Always read the XBMC online-manual, FAQ, Wiki and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.
Reply
#5
- I have tried all builds including the latest... but that didn't work still the same error
- I will check the direct X whenI get home from work, thanks.
- and yes I am installing it oh WHS which is connected to my LCD in the lounge room. I was using Remote desktop to set it up when I posted as it has a keyboard and mouse.
Reply
#6
One reason it crashes like this is when a script crashes, &/or you have hidden cmd.exe or other certain system processes running. Check the task manager and try removing all cmd.exe instances and other un-neccessary processes one by one and see if that fixes the problem.
Reply
#7
I believe the problem is trying to do it over remote desktop.
Read this before using these builds.
Changelog
Reply
#8
Use RealVNC, works fine running XBMC so I don't have to sit in front of my 50".
Reply
#9
Thanks for all your help. I just uninstalled the version and reinstalled the latested. and didnt use remote desktop and all is good now.
Reply
#10
Having the same problem. I cannot start XBMC when connected over Remote Desktop. My HTPC doesn't have a keyboard and mouse connected to it. Running Win7 and connecting from another Win7 over Remote Desktop.

Is there any solution or is it just not working?
Server: Asus Sabertooth Z77 | Intel Core i5 3.4 GHz | 16 GB DDR3 | 128 GB SSD, 82 TB (9 x 6 TB, 7 x 4 TB)
HTPC 1: Raspberry Pi 2 | HTPC 2: Raspberry Pi 2 | HTPC 3: Raspberry Pi
Reply
#11
Just ran in to this issue using RDP, but I have been using XBMC remotely for sometime and never had this error.

32bit is enabled in the remote desktop client.
Reply
#12
i got the same problem with RDP, was going to remote some setings from work for XBMC Remote Android App, but no luck this time.. have to wait iam home.
Reply
#13
I have the exact same problem.

I have a full 32 bit server (running Windows Web Server 2008, Service Pack 1, Build 6001) which I connect to using Remote Desktop. When I install xbmc then try to launch it I also get the CApplication::Create() failed error.

I have tried running the Remote Desktop in /admin mode, but with no success.

I uninstalled, downloaded and installed the latest nightly Dharma build, xbmc-r35567-Dharma_rc2, but still no joy, and checked that DirectX was installed and running, it was, V10.

It seems clear that this is a Remote Desktop problem (and hence the lack of any guidance here), but I must say that in over 1 year of using my Server this is the first application that has failed to install.

I really hope someone comes up with a fix or workaround for this, as I really need xbmc on that machine.

Wibs
Reply
#14
I am having the same error trying to run xmbc on my laptop with a fresh install of windows7 32bit with all the latest updates. The system has the NVidia chipset and a Intel centrino duo processor. I am not running remote desktop.
Reply
#15
I figured out my problem......it was the generic PNP windows 7 video display driver causing th eCApplication::Create() failed error .
I went to Nvidia and downloaded latest driver for my video adapter for windows 7 , rebooted and now XMBC works.
Reply



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
CApplication::Create() failed51