[WINDOWS][PATCH]Bitstream output of HD audio formats

  Thread Rating:
  • 17 Votes - 4.76 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thread Closed
DDDamian Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 3,030
Joined: Sep 2011
Reputation: 254
Location: Canada
Post: #1306
Vista SP1 can bitstream as it supports Wasapi exclusive mode. Sounds like the GPU is the limitation if your settings are otherwise good.

System: XBMC HTPC with HDMI WASAPI & AudioEngine - Denon AVR-3808CI - Denon DVD-5900 Universal Player - Denon DCM-27 CD-Changer
- Sony BDP-S580 Blu-Ray - X-Box 360 - Android tablet wireless remote - 7.1 Streem/Axiom/Velodyne Surround System
If I have been able to help feel free to add to my reputation +/- below - thanks!
find
bluray Offline
Posting Freak
Posts: 8,315
Joined: May 2011
Reputation: 145
Post: #1307
(2012-04-29 11:51)steelman1991 Wrote:  Not 100% convinced that HD Audio bitstreaming works with Vista.
I used to be able to bitstream HD audio with my previouse Vista machine....

>Alienware X51- do it all HTPC
>Simplify XBMC configurations
>HOW-TO Bitstreaming using XBMC
I refused to watch movie without bitstreaming HD audio!
find
steelman1991 Online
Donor
Posts: 2,435
Joined: Jan 2009
Reputation: 10
Post: #1308
(2012-04-29 19:49)DDDamian Wrote:  Vista SP1 can bitstream as it supports Wasapi exclusive mode. Sounds like the GPU is the limitation if your settings are otherwise good.
Bow to your superior knowledge - seem to recall having an awful time with Vista and a 5450 card and never quite managing to get it to work.

However I don't think the poster has enlightened us to the rest of his hardware - only that he has a receiver which supports bitstreaming, so your assumption is likely correct that it is a limitation of his GPU.
(This post was last modified: 2012-04-29 23:44 by steelman1991.)
find
ringdings Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #1309
Hi DanielaE

I noticed you're using the AMD Fusion E-350 platform... me too, I have an Asus E35M1-I DELUXE.

I've had success bitstreaming HD audio with both your patched XBMC and also XBMC AE.
I see you have tested with both Realtek HDMI Audio driver and AMD Catalyst HDMI audio driver.
Is there any benefit with using the Realtek HDMI Audio driver over the Catalyst driver?
Also are there any XBMC settings that are recommended to be used with the E-350 platform?

I'm running Win 7 x64 with AMD Catalyst 12.4 drivers.

Thanks

Jerry
PS Thanks for the great patch!
find
erikt Offline
Junior Member
Posts: 13
Joined: Aug 2011
Reputation: 0
Post: #1310
First of all I must say this is a great patch, I have been using the HDAudio patch for a month now and it has been flawless!

However I ran in to a problem today when I received my pulseeight cec adapter which doesn't work with xbmc's official builds (at least not when you have a receiver between the tv and the htpc).

would be awesome if the cec patch could be integrated into these builds
https://github.com/xbmc/xbmc/pull/887

otherwise I think I will have to live without the cec adapter until XBMC official builds get the HD audio working, which seems to take a while...
find
a5ian300zx Offline
Senior Member
Posts: 157
Joined: Aug 2011
Reputation: 1
Location: London
Post: #1311
Hi,

I have just updated to Eden with the HD audio pack and and im getting major playback issues.

on my TV it just keeps dropping frames and audio and stutters constantly every few seconds (the system is more than powerful enough)

when i connect it to my desktop monitor so i can diagnose the issue which is set to 1920x1200 @ 60hz all the videos playback like they are being fast forwarded.

I have a new 7750 ATI card with 2500T processor on Windows 7 x64.

all the drivers are upto date.

My Setup:
TV: Pioneer Kuro 50inch LX508D
Surround: Marantz SR8002 + Orbs Audio Mod2 5.1 Video Processor: Lumagen XS3D
Nas: Qnap 509 Pro 1.5TBx5 Raid 5 HTPC: Silverstone GD05 + Asrock H67M-ITX/HT + Intel 2500T + 4GB G.Skill ECO 1600Mhz 1.35v + AMD 7750 DDR5 1GB + Seasonsonic X460 (fanless psu) + Crucial M4 64GB SSD + Themaltake VFD A2328 Remotes: Logitech Harmony 700 + Logitech K400 wireless Keyboard/touchpad.

I have discovered that when i enable the HDMI i start getting these issues and when i disable HDMI it works fine.

i am using the latest version 17th April 2012.

Thanks

TV: Panasonic 55" VT65 Surround: Yamaha RXV-1073 + ORB Audio Mod2 7.1 + SVS SB12-NSD Sub Processor: Lumagen XS3D+ & Darbee V3 Players: Dune Prime 3.0 / Popcorn Hour A410 NAS: Qnap 869 Pro
find
bluray Offline
Posting Freak
Posts: 8,315
Joined: May 2011
Reputation: 145
Post: #1312
@Asian-
Try these-

1. Select AMD HDMI audio output in Windows 7 control panel
2. Select AMD HDMI audio output and select WASAPI: SR8002 (high definition......) in XBMC settings/system/audio output
3. Disable "DXVA2" and everything else in XBMC settings/video/playback
4. Disable "Use a fullscreen window rather than true fullscree" in XBMC settings/system/video output

>Alienware X51- do it all HTPC
>Simplify XBMC configurations
>HOW-TO Bitstreaming using XBMC
I refused to watch movie without bitstreaming HD audio!
find
a5ian300zx Offline
Senior Member
Posts: 157
Joined: Aug 2011
Reputation: 1
Location: London
Post: #1313
Hi Bluray,

Thanks I have installed the official version of Eden and HDMI works fine so I will try the HD pack again later tonight.

PS: do you monitor every post on XMBC Smile - dont know why they have not given you MOD status, amount of help you provide to the users.

a5ian300zx

TV: Panasonic 55" VT65 Surround: Yamaha RXV-1073 + ORB Audio Mod2 7.1 + SVS SB12-NSD Sub Processor: Lumagen XS3D+ & Darbee V3 Players: Dune Prime 3.0 / Popcorn Hour A410 NAS: Qnap 869 Pro
(This post was last modified: 2012-05-01 13:32 by a5ian300zx.)
find
Nimo Offline
Senior Member
Posts: 224
Joined: Nov 2011
Reputation: 3
Location: Germany
Post: #1314
sry, wrong thread

A/V: Sony KDL52W5500|Yamaha RX-V471|Elac Cinema XL Center|4x Elac Cinema 2 Sat|REL Strata II|Elac Sub 101 ESP
HTPC: Realan E-Q8|ASRock Z77E-ITX|iMon inside mod|i3-3225+HD4k|8GB 2133 RAM|60GB Vertex3|120W Pico PSU|Harmony 650|p8 USB-CEC|Win7 x64|XBMC 12alpha|Skin CE v2 SVN
Server: Raid 5 - 8x 2TB WD AV-GP|Win7 x64|HighPoint 2680
(This post was last modified: 2012-05-01 10:11 by Nimo.)
find
Streamerke Offline
Member
Posts: 98
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #1315
(2012-04-29 04:19)Streamerke Wrote:  I have the latest GPU driver installed. Yes I have the correct HDMI output in my VISTA control panel. Yes I did choose the correct HDMI output in XBMC. When I play a TrueHD movie and I unflag the setting "TrueHD capable receiver" then I do get output.

No I did not enable DXVA2 as it creates problems on playback of some of my content.

I'll do a test again tomorrow to make sure I try all possible settings and I'll come back after that. Thanks for your help so far!

Hi all,

I tried again and can confirm the problems:

I have posted the a debug log and a couple of screenshots about the audio settings in Windows (VISTA, not 7!) and in XBMC here.

Some thoughts:
- See screenshots on Windows audio settings. I think I made the correct settings and tested all of the flags, all came back positive
- The debug log says “Audio format not supported by the WASAPI device. Channels: 8, Rate: 192000, Bits/sample: 16.”. This is strange as the settings were tested and came back positive.
- Bluray says “You need to make sure that you selected "WASAPI: TX-SR707 (High Definition audio......)" in XBMC settings/system/audio output” however I do NOT have this selection available in XBMC. How do I tell the PC it is hooked up to an Onkyo TX-SR707? Is there a driver I should install? Seems like I am missing something here…
- Enabling DXVA2 hardware rendering does not make any difference
- I have a Geforce GS9600, is this the bottleneck? I have a relatively old machine (4 years old) however it performs extremely well otherwise.
- GPU Nvidea drivers are up to date, I believe the version installed dates back only a few weeks.

@ steelman1991, I will try decoding to LPCM later. Perhaps this is an option. Sure it looks nice to see the “TrueHD” sign on the receiver but then I care more about the actual results in terms of audio quality.

Thanks for the help so far guys!
find
DDDamian Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 3,030
Joined: Sep 2011
Reputation: 254
Location: Canada
Post: #1316
@streamerke - TrueHD/DTS-MA require a link with 8ch, 192000hz, 16bits/sample - if the driver rejects this you will not ne able to bitstream, nor to decode TrueHD at full rate. Time to update that GPU.

System: XBMC HTPC with HDMI WASAPI & AudioEngine - Denon AVR-3808CI - Denon DVD-5900 Universal Player - Denon DCM-27 CD-Changer
- Sony BDP-S580 Blu-Ray - X-Box 360 - Android tablet wireless remote - 7.1 Streem/Axiom/Velodyne Surround System
If I have been able to help feel free to add to my reputation +/- below - thanks!
find
loekf Offline
Member
Posts: 59
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Location: Netherlands
Post: #1317
(2012-05-01 14:50)Streamerke Wrote:  - I have a Geforce GS9600, is this the bottleneck? I have a relatively old machine (4 years old) however it performs extremely well otherwise.

Can you stream any audio, like vanilla DD 5.1 out of this graphics card ?

As far I know, the GS9600 featured HDMI, but only had a SPDIF input for bitstreaming, so 5.1 should be possible. DTS with its 1500 kbps
is ok, but HD audio formats definitely not ok. 8 channels of 16-bits PCM at 192 KHz is 25 Mbps....

If you have movies with TrueHD or DTS-HD MA audio tracks, you could let XBMC extract the "core" information, which gives you 5.1 DTS or
5.1 DD.

Or get a cheap graphics card <disclaimer: no fan boy> like a GeForce GT 520 (30-40 euros) </disclaimer> which can do HD audio streaming.

HTPC: MS-Tech MC-1200 | Asus F2A85-M | AMD A10-6700 | OCZ Agility3 120GB | Corsair Vengeance 2x4GB DDR3| LiteOn iHOS104 BDR | Win8.1 x64 (Catalyst 13.4) | XBMC 13.2
Home AV: Philips 42PFL5038 | Philips BDP7700/12 | Onkyo TX-NR636 | Sony PS4 | Logitech Harmony Ultimate | Sonos audio | Apple TV | Amazon FireTV w/ Kodi 14.0 alpha 3 | 5.1 speakers (TMA, Phonar)
(This post was last modified: 2012-05-01 15:49 by loekf.)
find
Streamerke Offline
Member
Posts: 98
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #1318
(2012-05-01 15:17)DDDamian Wrote:  @streamerke - TrueHD/DTS-MA require a link with 8ch, 192000hz, 16bits/sample - if the driver rejects this you will not ne able to bitstream, nor to decode TrueHD at full rate. Time to update that GPU.

Oh man... what a pity!

Do you have a suggestion? What should I be looking for? Will any new generation graphics card do? Do I need to take into account that I am running Vista? I have never replaced a GPU but now that I was planning on giving my "old" PC a new life as a media center I think I will have to.

I realize that this is off topic however it would be nice if someone could point me in the right direction.
find
bluray Offline
Posting Freak
Posts: 8,315
Joined: May 2011
Reputation: 145
Post: #1319
(2012-05-01 09:41)a5ian300zx Wrote:  Hi Bluray,

Thanks I have installed the official version of Eden and HDMI works fine so I will try the HD pack again later tonight.

PS: do you monitor every post on XMBC Smile - dont know why they have not given you MOD status, amount of help you provide to the users.

a5ian300zx
Thank you for the compliment. I'm just a regular DIY user and try to help others. I don't need special treatment. As long as you and others happy, I'm happy.......

This is nothing compare to installing the entire dripping system in my neighbor backyard.....
(2012-05-01 15:45)Streamerke Wrote:  
(2012-05-01 15:17)DDDamian Wrote:  @streamerke - TrueHD/DTS-MA require a link with 8ch, 192000hz, 16bits/sample - if the driver rejects this you will not ne able to bitstream, nor to decode TrueHD at full rate. Time to update that GPU.

Oh man... what a pity!

Do you have a suggestion? What should I be looking for? Will any new generation graphics card do? Do I need to take into account that I am running Vista? I have never replaced a GPU but now that I was planning on giving my "old" PC a new life as a media center I think I will have to.

I realize that this is off topic however it would be nice if someone could point me in the right direction.
Vista is fine....this $40 "XFX HD-645X-ZQH2 Radeon HD 6450 1GB" is all you need.....

>Alienware X51- do it all HTPC
>Simplify XBMC configurations
>HOW-TO Bitstreaming using XBMC
I refused to watch movie without bitstreaming HD audio!
(This post was last modified: 2012-05-01 15:52 by bluray.)
find
DDDamian Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 3,030
Joined: Sep 2011
Reputation: 254
Location: Canada
Post: #1320
^^^ second the vid-card selection - will do everything you need your HTPC to do at a very reasonable price / power consumption point.

System: XBMC HTPC with HDMI WASAPI & AudioEngine - Denon AVR-3808CI - Denon DVD-5900 Universal Player - Denon DCM-27 CD-Changer
- Sony BDP-S580 Blu-Ray - X-Box 360 - Android tablet wireless remote - 7.1 Streem/Axiom/Velodyne Surround System
If I have been able to help feel free to add to my reputation +/- below - thanks!
find
Thread Closed