[Release] Picture Slideshow Screensaver

  Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
DrJogalog Offline
Junior Member
Posts: 45
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Post: #766
Copied 6 files locally, all of gradual sizes from 0.5MB to 6MB. It seems that anything of about 4MB or above encounters this issue. The intermittant juddering when panning occurs on them all regardless of size. I have no issues playing movies including high bitrate 1080p movies and HVEC encoded content. I have tested the "multi slideshow screensaver" too, and although I cannot do a like for like test, it doesn't seem to show any differences in its output regardless of the filesize on all its screensaver options. Whatever the issue, it only seems be occuring on this screensaver currently. Memory and CPU are not an issue here either.

Now this is probably where support becomes limited. This issue is occurring on a MiniMX arm s905 device running a custom LibreElec install internally. I have not had any issues until this last update and it has always run flawlessly for my requirements (which is just playing videos from a local NAS and the picture screensaver). I'll check the logs for any clues although I am too sure what i'll be looking for. Thanks.
find quote
ronie Offline
Team-Kodi Member
Posts: 13,063
Joined: Jan 2009
Reputation: 375
Post: #767
upload a Debug Log to some pastebin site and i'll have a look as well.

Do not PM or e-mail Team-Kodi members directly asking for support.
Always read the Forum rules, Kodi online-manual, FAQ and Search the forum before posting.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.
find quote
DrJogalog Offline
Junior Member
Posts: 45
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Post: #768
Tested with debugging enabled and could see the screensaver taking a long time to read the larger fiiles (2 seconds+) from the NFS shares. So switched the screensaver to read locally and got the same, although slightly reduced timings. An extract from the log is below. The 1795 and 2085 are the files above 4MB. The 007 image is the 0.5MB one. So it looks like I have a speed issue reading picture files now which I assume wasn't there on previous versions. (I'll look at the ffmpeg line too to see if I can work out what means).

Full log with 9MB of spammed CEC errors at the end removed. http://pastebin.com/ZCAYYJEa

Code:
00:15:17.502 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 2074 ms to load /storage/pictures/IMG_2085.JPG
00:15:20.716 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 2244 ms to load /storage/pictures/IMG_1795.JPG
00:15:22.965 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:15:23.043 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 550 ms to load /storage/pictures/IMG_2998.JPG
00:15:26.696 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv422p to bgra.
00:15:26.720 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 179 ms to load /storage/pictures/CIG_IMG007.jpg
00:15:30.897 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:15:30.968 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 400 ms to load /storage/pictures/CIG_IMG004.jpg
00:15:34.978 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:15:35.048 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 429 ms to load /storage/pictures/IMG_3169.JPG
00:15:42.807 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv422p to bgra.
00:15:42.832 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 114 ms to load /storage/pictures/CIG_IMG007.jpg
00:15:48.841 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 2071 ms to load /storage/pictures/IMG_2085.JPG
00:15:51.184 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:15:51.262 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 473 ms to load /storage/pictures/IMG_2998.JPG
00:15:55.120 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:15:55.194 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 355 ms to load /storage/pictures/CIG_IMG004.jpg
00:16:00.975 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 2072 ms to load /storage/pictures/IMG_1795.JPG
00:16:03.241 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:16:03.322 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 403 ms to load /storage/pictures/IMG_3169.JPG
00:16:07.085 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv422p to bgra.
00:16:07.108 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 154 ms to load /storage/pictures/CIG_IMG007.jpg
00:16:12.957 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 1974 ms to load /storage/pictures/IMG_2085.JPG
00:16:15.355 T:4033864608   DEBUG: ffmpeg[F06FE3A0]: [swscaler] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to bgra.
00:16:15.434 T:4033864608   DEBUG: DoWork - took 432 ms to load /storage/pictures/IMG_2998.JPG
(This post was last modified: Today 02:16 by DrJogalog.)
find quote
DrJogalog Offline
Junior Member
Posts: 45
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Post: #769
When does the screensaver decide to load the next image? 0.5seconds before it needs to display it? I just increased the delay betwwen transitions from 4 seconds to 6 thinking it may give it time "to load", but it made no difference other than to keep the image on screen a little longer. The fade to black and "pop" of the next image is still apparent when the next image file is over 4 MB. If I am unable to find the cause of this issue, is their an internal setting I can change in an xml so the next image s "queued" earlier?

Thanks again for your help.
find quote
Post Reply