19 Nov 2019 - TVDB are still in the process of fixing a number of bugs that have broken the TVDB scraper and any add-on that relies on TVDB data. TVDB are still working to rectify the problems.

  •   
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45(current)
  • 46
  • 47
  • 54
  •   
Linux AudioEngine testers - Linux only
So I compiled the latest git version of XBMC, and now I can't do any passthrough audio. Under "Passthrough output device" my HDMI isn't even an option. It shows up under "Audio output device" though.

I'm running on a Core i3 with built in HDMI on the motherboard on Linux 3.2.1.
Reply
(2012-12-19, 03:50)zombor Wrote: So I compiled the latest git version of XBMC, and now I can't do any passthrough audio. Under "Passthrough output device" my HDMI isn't even an option. It shows up under "Audio output device" though.

I'm running on a Core i3 with built in HDMI on the motherboard on Linux 3.2.1.

So I upgraded my kernel version to 3.6 (was running 3.2) and now basic passthrough works. I still don't get TrueHD or the dolby HD audio via passthrough. My receiver supports it (Onkyo TX-SR607) but I just get silence unless I turn off TrueHD in the system settings. Here's some logs if it will help:

Quote:21:24:33 T:2703215424 INFO: CAEStreamInfo::SyncDTS - dtsHD stream detected (8 channels, 48000Hz, 16bit BE, period: 8192) [28/1986]
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: CDVDPlayerAudio: Sample rate changed, checking for passthrough
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: DllAvUtilBase: Using libavutil system library
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: FactoryCodec - Audio: passthrough - Opening
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: FactoryCodec - Audio: passthrough - Opened
21:24:33 T:2703215424 NOTICE: Creating audio stream (codec id: 86020, channels: 8, sample rate: 192000, pass-through)
21:24:33 T:2703215424 INFO: CSoftAE::MakeStream - AE_FMT_DTSHD, 192000, RAW,RAW,RAW,RAW,RAW,RAW,RAW,RAW
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::Run - Sink restart flagged
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::LoadSettings - Stereo upmix is enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - RAW passthrough enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - sink incompatible, re-starting
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: ------ Window Init (VideoOverlay.xml) ------
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: Window VideoOverlay.xml was already loaded
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: Alloc resources: 0.01m
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: CGUIInfoManager::SetCurrentMovie(stack:///media/Drobo02/video/movies/Crossroads.Guitar.Festival.2010.part1.mkv , /media/Drobo02/video/movie
s/Crossroads.Guitar.Festival.2010.part2.mkv)
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GetMovieId (stack:///media/Drobo02/video/movies/Crossroads.Guitar.Festival.2010.part1.mkv , /media/Drobo02/video/movies/Crossroads.Guitar.F
estival.2010.part2.mkv), query = select idMovie from movie where idFile=1557
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: CAnnouncementManager - Announcement: OnPlay from xbmc
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GOT ANNOUNCEMENT, type: 1, from xbmc, message OnPlay
21:24:33 T:2787109696 DEBUG: CDVDPlayer::SetCaching - caching state 0
21:24:33 T:3012111168 INFO: CAESinkALSA::Initialize - Attempting to open device "hdmi:CARD=PCH,DEV=0"
21:24:33 T:3012111168 INFO: CAESinkALSA::Initialize - Opened device "hdmi:CARD=PCH,DEV=0,AES0=0x06,AES1=0x82,AES2=0x00,AES3=0x0e"
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Request: periodSize 256, periods 16, bufferSize 4096
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Got: periodSize 256, periods 16, bufferSize 4096
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CAESinkALSA::InitializeHW - Setting timeout to 22 ms
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::InternalOpenSink - ALSA Initialized:
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Output Device : HDA Intel PCH
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Sample Rate : 192000
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Sample Format : AE_FMT_S16NE
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Channel Count : 8
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Channel Layout: FL,FR,BL,BR,FC,LFE,SL,SR
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Frames : 256
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Frame Samples : 2048
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: Frame Size : 16
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::InternalOpenSink - Internal Buffer Size: 4096
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: CDVDPlayerAudio:: synctype set to 0: clock feedback
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::Run - Sink restart flagged
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::LoadSettings - Stereo upmix is enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - RAW passthrough enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - keeping old sink with : AE_FMT_DTSHD, FL,FR,BL,BR,FC,LFE,SL,SR, 192000hz
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::InternalOpenSink - Internal Buffer Size: 4096
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: CDVDPlayerAudio:: synctype set to 0: clock feedback
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::Run - Sink restart flagged
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::LoadSettings - Stereo upmix is enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - RAW passthrough enabled
21:24:33 T:3012111168 INFO: CSoftAE::InternalOpenSink - keeping old sink with : AE_FMT_DTSHD, FL,FR,BL,BR,FC,LFE,SL,SR, 192000hz
21:24:33 T:3012111168 DEBUG: CSoftAE::InternalOpenSink - Internal Buffer Size: 4096
21:24:33 T:2703215424 DEBUG: CDVDPlayerAudio:: Discontinuity - was:2632910111.869000, should be:2632884593.787333, error:-25518.081666
21:24:33 T:2787109696 DEBUG: CDVDPlayer::HandleMessages - player started 1
21:24:33 T:2711608128 NOTICE: fps: 23.976024, pwidth: 1920, pheight: 1080, dwidth: 1920, dheight: 1080
21:24:33 T:2711608128 DEBUG: OutputPicture - change configuration. 1920x1080. framerate: 23.98. format: YV12
21:24:33 T:2711608128 WARNING: CRenderManager::Configure - timeout waiting for previous frame
21:24:33 T:2711608128 NOTICE: Display resolution DESKTOP : 1920x1080 @ 60.00 - Full Screen (16)
21:24:33 T:3014223616 NOTICE: Using GL_TEXTURE_2D
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: Requested render method: 0
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: BaseYUV2RGBGLSLShader: defines:
#define XBMC_texture_rectangle 0
#define XBMC_texture_rectangle_hack 0
#define XBMC_STRETCH 0
#define XBMC_YV12
21:24:33 T:3014223616 NOTICE: GL: Selecting Single Pass YUV 2 RGB shader
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: Vertex Shader compilation log:
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: Vertex Shader compiled successfully
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: Pixel Shader compilation log:
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: GL: Fragment Shader compiled successfully
21:24:33 T:3014223616 NOTICE: GL: NPOT texture support detected
21:24:33 T:3014223616 NOTICE: GL: Using GL_ARB_pixel_buffer_object
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: Activating window ID: 12005
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: ------ Window Deinit (MyVideoNav.xml) ------
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: ------ Window Init (VideoFullScreen.xml) ------
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: Window VideoFullScreen.xml was already loaded
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: Alloc resources: 0.01m
21:24:33 T:3014223616 DEBUG: ------ Window Deinit (VideoOverlay.xml) ------
21:24:33 T:2787109696 DEBUG: CDVDPlayer::HandleMessages - player started 2
21:24:35 T:2703215424 DEBUG: CDVDPlayerAudio:: Discontinuity - was:2635003599.198333, should be:2634993500.606583, error:-10098.591750
Reply
What are your settings -> screenshot
Furthermore, did you read recent posts concerning no ruehd en truedts?

Try kernel 3.7
Reply
(2012-12-19, 20:27)tudstudent Wrote: What are your settings -> screenshot
Furthermore, did you read recent posts concerning no ruehd en truedts?

Try kernel 3.7

I just upgraded to 3.7, no differences. Here's some pictures of my settings (Output stereo to all speakers is actually off):

Image
Image

Both TrueHD and DTS-HD fail to bitstream.
Reply
did you apply the intel patches?
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid...pid1184055
Reply
I checked those patches, and they are already in the mainline 3.7 release it seems.
Reply
Turn LPCM off.
True HD DTS on
DTS AC3 on
aac off
hdmi out

And be sure you have an XORG.conf before you boot
Reply
(2012-12-20, 17:43)zombor Wrote: I checked those patches, and they are already in the mainline 3.7 release it seems.

Have you applied the alsa-lib patch? See post #612 for further details...
Reply
What I am wondering lately and have no idea how to figure out is why my sound sometimes after restart from suspend is just gone.
No link to the receiver, however there is a image signal to my television (just no sound anymore).

Back to sleep and wake-up again is no help, also restart of the receiver same problem...

Can I change this is someway or understand where this problem comes from?
Reply
I am not sure if this is the correct place for me to be posting this, I apologise if it is not.

I recently updated my XBMC to Frodo, 12.0-RC1 Git:49b2d1f to be precise.

I am trying to use HDMI from my HTPC (running Linux Mint 13) to my TV for audio.

When I start XBMC manually the audio option "HDA ATI, HDMI" exists and with it audio works perfectly.

When XBMC auto starts there is no HDMI option. This includes initial boot of the HTPC as well as exiting XBMC, logging out of the Mint session and allowing XBMC to auto start from there (it automatically logs in as the XBMC user and runs XBMC). What would be different between a manual and auto start of XBMC such that the auto start does not have the HDMI option? Could it be a timing issue? I can turn on debugging and post logs if that is helpful.
Reply
I just updated to RC2 and even though I still don't have the "HDA ATI, HDMI" audio device when auto starting (it default to Playback through PulseAudio) my audio is working! It seems a little strange to me but its working so I am not complaining.
Reply
(long time xbmc user, first time poster)

Pardon me if this has been asked/answered before ... but it doesn't appear possible to specify a custom audio output device anymore.

Am I missing something obvious?
Reply
Welcome to forums.

No, you cant and there is absolutely no need to specify custom audio device

uNi
Reply
Been breaking my head on issues around audio over HDMI. uNiversal had helped me to the maximum in this thread: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=149424. However, the issue has not been resolved. It has been identified as a ALSA related problem.
Would be a great help if someone could help looking into it.
Thanks in advance
Apologies for cross linking another thread here. I have plain run out of ideas :-)
Reply
(2012-12-24, 20:25)uNiversal Wrote: Welcome to forums.

No, you cant and there is absolutely no need to specify custom audio device

uNi

With all due respect, there is at least one use case for custom audio devices: using ALSA plugins.

Consider this case: I've got a tiny AMD E350-based HTPC. It doesn't have a physical IEC958 port. I want to output stereo sound on all speakers on my 5.1 surround sound system; this unit doesn't have HDMI inputs (which wouldn't help anyway, because fglrx apparently doesn't support this functionality) nor discrete six-channel analog input.

The solution here was to use a USB-to-SPDIF converter, which presents two devices to the kernel: one IEC958 (taking care of a52 passthrough) and one PCM. That PCM device, unfortunately, is only two channels.

The solution here would be to use the a52 ALSA plugin to upmix stereo output to a52, pass it through the dongle's IEC958 interface, and all is good. This worked on previous xbmc releases.

If, as you say, there is absolutely no reason to support custom audio devices, then what is the recommended method for addressing this particular need?
Reply
  •   
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45(current)
  • 46
  • 47
  • 54
  •   
 
Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 5 Average



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
AudioEngine testers - Linux only54