Kodi 15.1 - Slow navigation
#1
Hello -

I'm having a strange issue with a new kodi installation. The GUI is slow when opening Movies or TV Shows. There is about a 20-30 second delay from selecting the item in the GUI until the new screen is drawn. Similarly, when I boot the box there is a long delay from the Isengard splash screen before the main menu appears.

Once you get to the video in the GUI, there is no problem with playback.
There seems to be no problem navigating to windows which don't contain media (System)
There are 4 other kodi 15.1 installs on the network that don't show this issue.

Hardware
CPU: AMD AM1 Sempron 2650
RAM: 2GB
Disk: Western Digital D5000AAKS
GPU: GeForce 210

Software
Distro: Kodibuntu 14
Kodi: 15.1~git20150816.1137-final-0trusty

Config
Skin: Confluence
Media: All stored on NFS
Library: Shared on MySQL server

Here is a kodi.log which should show both the startup delay, and the delay going into the media folder.
http://pastebin.com/J1feYUkB

Any ideas?
Reply
#2
Could you try to disable the version check addon?

Do you have some self written python scripts running?
Reply
#3
the log doesn't show you playing any video
Reply
#4
wsnipex...the problem is not playing a video...the problem is the menu navigation is slow and there seems to be an unexpected startup delay...see here and take a look at the timestamps:

Quote:10:55:05 T:139787373938624 DEBUG: Initialize, updating databases...
10:55:06 T:139787373938624 NOTICE: Running database version ViewModes6
10:55:06 T:139787373938624 NOTICE: Running database version Textures13
10:55:11 T:139787373938624 NOTICE: Running database version MyMusic52
10:55:19 T:139787373938624 NOTICE: Running database version MyVideos93
10:55:19 T:139787373938624 NOTICE: Running database version TV29
10:55:19 T:139787373938624 NOTICE: Running database version Epg10

here:

Quote:10:55:21 T:139786597680896 DEBUG: CPythonInvoker(0, /home/jhay/.kodi/addons/service.xbmc.versioncheck/service.py): instantiating addon using automatically obtained id of "service.xbmc.versioncheck" dependent on version 2.1.0 of the xbmc.python api
10:55:21 T:139786597680896 DEBUG: Version Check: Version 0.3.7 started
10:55:32 T:139786332124928 NOTICE: Thread JobWorker start, auto delete: true

and maybe here (but can be the screensaver and just doing nothing):

Quote:10:58:20 T:139787373938624 DEBUG: GOT ANNOUNCEMENT, type: 4, from xbmc, message OnScreensaverActivated
10:58:20 T:139787373938624 DEBUG: ------ Window Init () ------
11:57:07 T:139787373938624 DEBUG: LIRC: Update - NEW at 3726111:000000037ff07bdf 00 KEY_LEFT mceusb (KEY_LEFT)
Reply
#5
Quote:The GUI is slow when opening Movies or TV Shows.
Reply
#6
(2015-08-28, 11:22)wsnipex Wrote:
Quote:The GUI is slow when opening Movies or TV Shows.

The menu points from home screen, I guess Wink
Reply
#7
presumably he means the "Movies" or "TV Shows" options in the actual menu
Reply
#8
My apologies for the confusion.

The issue is waiting for the list of movies or tv shows to populate. Selecting an item from the list is OK. There doesn't seem to be any lag when launching the movie or tv show.
Reply
#9
Did you follow this guide? Mysql tweaks
Reply
#10
(2015-08-28, 07:15)David1977 Wrote: Could you try to disable the version check addon?

Do you have some self written python scripts running?

I tried disabling the version check addon - no change

I do not have any custom python scripts running
Reply
#11
(2015-08-28, 22:45)kyungrak Wrote: Did you follow this guide? Mysql tweaks


I did have a look through that doc. I have 4 other Kodi instances which don't exhibit this problem.

My AdvancedSettings.xml looks like this
<advancedsettings>
<useddsfanart>true</useddsfanart>
<cputempcommand>cputemp</cputempcommand>
<gputempcommand>gputemp</gputempcommand>
<samba>
<clienttimeout>30</clienttimeout>
</samba>
<network>
<disableipv6>true</disableipv6>
</network>
<videodatabase>
<type>mysql</type>
<host>192.168.1.105</host>
<port>3306</port>
<user>xbmc</user>
<pass>xbmc</pass>
</videodatabase>
<musicdatabase>
<type>mysql</type>
<host>192.168.1.105</host>
<port>3306</port>
<user>xbmc</user>
<pass>xbmc</pass>
</musicdatabase>
<videolibrary>
<importwatchedstate>true</importwatchedstate>
<importresumepoint>true</importresumepoint>
</videolibrary>
<videoextensions>
<add>.rec</add>
</videoextensions>
</advancedsettings>


I do have skip-name-resolve specified in my.cnf
Reply
#12
I don't think there's anything to do with a python script. Since the main cause seems to be accessing the db, you should try to look at your mysql setting as I stated before:

11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: RunQuery took 1551 ms for 530 items query: select * from movie_view
11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: Saving fileitems [videodb://movies/titles/]
11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: -- items: 530, sort method: 0, ascending: true

EDIT: didn't see your reply, sorry. How does your pc connect to your lan, through ethernet or wifi?
Reply
#13
(2015-08-31, 19:14)kyungrak Wrote: I don't think there's anything to do with a python script. Since the main cause seems to be accessing the db, you should try to look at your mysql setting as I stated before:

11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: RunQuery took 1551 ms for 530 items query: select * from movie_view
11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: Saving fileitems [videodb://movies/titles/]
11:57:26 T:139787373938624 DEBUG: -- items: 530, sort method: 0, ascending: true

EDIT: didn't see your reply, sorry. How does your pc connect to your lan, through ethernet or wifi?

I believe the PC was connected to WIFI when I collected the logs. I thought that may be an issue, so it's connected to a GigE switch now. Still seeing the same issue.

Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 1000Mb/s
Duplex: Full

Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: yes
Reply
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average



Logout Mark Read Team Forum Stats Members Help
Kodi 15.1 - Slow navigation00
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.