Kodi 18 - LibreELEC Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0)

  Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
Aux_ Offline
Senior Member
Posts: 155
Joined: May 2016
Reputation: 1
Post: #2386
(2017-07-12 16:15)Milhouse Wrote:  
(2017-07-12 15:12)popcornmix Wrote:  @milhouse is visualization.spectrum the latest build?

Apparently it needed a rebuild - I've pushed a new #0711 version for RPi/RPi2/Generic.

Many thanks guys, all works very well.
The switching times at PVR are also faster :-)

[ 2x RPi2, 2x RPi3 ]
[ LE Testbuilds for RaspberryPi (Kodi 18.0) ]
[ Marantz NR1506 ]
[ Panasonic TX-50EXW784 ]
[ NAS @ OMV 3.0.8x (Erasmus) on Banana Pi ]
[ ODROID C2 + wrxtasy's LE 8.0 ]
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2387
(2017-07-12 16:39)canadagolffan Wrote:  My bad with saying 8.0.3, no idea why I thought the version was that, if course I mean 8.0.2.

Phew thanks, thought it might have been something else... Smile

(2017-07-12 16:39)canadagolffan Wrote:  After 15 minutes of a forced N connection, i have not seen one hang/pause yet, so yes I would say forcing N still works good. And on forced N 5ghz i still get ~100mbps on iperf tests to my nfs server, so its still good enough for my means.

And Yes, I would say since after 7.0.x, the 8812au AC part has been bugged.

The version Im using is 711, note Im not that familiar with the betas and what not, this is the first one Ive tried, but seeing as you wanted some comment on this particular wifi usb chip, thats why I installed it.

Unfortunately these Realtek drivers are pretty poorly supported. In fact, they're mostly supported by the wider open source community rather than Realtek and the current rtl8812au repository we have been using until recently now appears to be dead and no longer maintained, hence why I've been scrabbling around trying to find a different repository in the last few days - the zebulon2 and paspro repositories looked promising, particularly as they seemed to be using a more recent driver (but apparently it still doesn't fix AC).

If LE8+ and these builds work with rtl8812au reliably on N only that's probably about as good as it's going to get unless there are any dramatic improvements in driver support (ie. new driver, or an AC bug fix). With an actively supported repository that's more likely than one that is dead.

Thanks for testing and reporting!

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Seppl Offline
Junior Member
Posts: 11
Joined: Jun 2017
Reputation: 0
Post: #2388
(2017-07-11 21:29)Potze Wrote:  I have the RPi 3 and the newest updates ( amazon VOB + 0710 ).
It doesn't make an differenz if I have the resutions ( both ) ant max or 720, I got heavy lags in an Amazon prime video.

When i enable the omxplayer hardware acceleration and the mmal, I get an green screen in amazon.
Without omx and with mmal: lag.
Without omx and without mmal: lag.
With omx and without mmal: green.

What is my mistake?

mmal enabled, omx disabled should be correct.
Is the inputstream.adaptive stream selection set to automatic or manual? What resolution does it choose? (press "O" while playing for info)
My guess would be you have stream selection set to manual and didn't choose a lower quality, so it tries to play 1080p.
find quote
canadagolffan Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Post: #2389
(2017-07-12 17:44)Milhouse Wrote:  Unfortunately these Realtek drivers are pretty poorly supported. In fact, they're mostly supported by the wider open source community rather than Realtek and the current rtl8812au repository we have been using until recently now appears to be dead and no longer maintained, hence why I've been scrabbling around trying to find a different repository in the last few days - the zebulon2 and paspro repositories looked promising, particularly as they seemed to be using a more recent driver (but apparently it still doesn't fix AC).

If LE8+ and these builds work with rtl8812au reliably on N only that's probably about as good as it's going to get unless there are any dramatic improvements in driver support (ie. new driver, or an AC bug fix). With an actively supported repository that's more likely than one that is dead.

Thanks for testing and reporting!

Thank you (and the rest of the team and anyone else involved) for all that you guys do. Probably a thousand+ lurkers like myself that have been using kodi on the pi for years.

If you come across a new driver or anything, Im reading this thread now, so I'll help out whenever I can. Smile
find quote
zoo42 Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: May 2016
Reputation: 0
Post: #2390
(2017-07-12 16:39)Cosmicbase Wrote:  I can access the settings of Youtube addon. Why does not it work with the login. With Kodi 17.3 the login has worked. Since Kodi 18 the login no longer works.

Can someone here look?

Greetings Cosmicbase

same problem here. reverting to version 6-30 and reinstalling the youtube plugin (with deletion of user data) works for me.
find quote
Malocher Offline
Junior Member
Posts: 27
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Location: German
Post: #2391
If I want to connect to the PC via smb I get errors : Log :

19:20:04.337 T:1472197536 ERROR: SMBDirectory->GetDirectory: Unable to open directory : 'smb://WORKGROUP/'
unix_err:'16' error : 'Invalid argument'


If I enter the IP address manually the connection is made with the PC ( Windows 10 ) but , is ok.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2392
(2017-07-12 22:00)zoo42 Wrote:  same problem here. reverting to version 6-30 and reinstalling the youtube plugin (with deletion of user data) works for me.

A debug log (wiki) from a failing version would help. Is #0630 the last working version?

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2393
(2017-07-12 22:07)Malocher Wrote:  If I want to connect to the PC via smb I get errors : Log :

19:20:04.337 T:1472197536 ERROR: SMBDirectory->GetDirectory: Unable to open directory : 'smb://WORKGROUP/'
unix_err:'16' error : 'Invalid argument'


If I enter the IP address manually the connection is made with the PC ( Windows 10 ) but , is ok.

Anonymous access is not working, so configure a password in passwords.xml.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2394
(2017-07-12 22:00)zoo42 Wrote:  and reinstalling the youtube plugin (with deletion of user data) works for me.

Since #0706 (PR12277) the version for settings changed from 1 to 2, and this causes issues when downgrading as your addon settings (now written with the latest version, ie. 2) will not be compatible with older builds that are expecting version 1, and so you find that addons can no longer read your old settings and either use defaults (if you're lucky) or fail in weird and marvellous new ways so that deleting all your settings is probably the only sane solution. As you can imagine, this is making regression testing even more fun than usual. Sad

Edit: Without a debug log I don't know what the original problem with YouTube is, but it's probably settings related and you should contact the addon maintainer.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
(This post was last modified: 2017-07-12 22:41 by Milhouse.)
find quote
Cosmicbase Offline
Junior Member
Posts: 47
Joined: Jul 2017
Reputation: 1
Location: Regensburg
Post: #2395
(2017-07-12 22:28)Milhouse Wrote:  
(2017-07-12 22:00)zoo42 Wrote:  same problem here. reverting to version 6-30 and reinstalling the youtube plugin (with deletion of user data) works for me.

A debug log (wiki) from a failing version would help. Is #0630 the last working version?

Going back to # 0630 does not solve the problem permanently. Also, Amazon is not supported. The. Problem with regard to Kodi 18 and YouTube login is discussed here. Would be super if someone looks at the log files.

https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid...0&page=166


Greetings Cosmicbase
(This post was last modified: 2017-07-12 22:53 by Cosmicbase.)
find quote
Cosmicbase Offline
Junior Member
Posts: 47
Joined: Jul 2017
Reputation: 1
Location: Regensburg
Post: #2396
Good feedback from playing YouTube Playlist. Since # 0711, "Play From Here" works in YouTube Addon again correctly. All tracks are automatically played one after the other. Probably it is at the fix of mmal Player or rtmp input. Now runs Amazon and YouTube mmal player as it should be.

Thanks again at this point for your support. This is very important to me that I need for everything only mmal and not between mmal and omx player must switch.

Greetings Cosmicbase
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2397
(2017-07-12 23:06)Cosmicbase Wrote:  Probably it is at the fix of mmal Player or rtmp input.

Just a heads up, inputstream.rtmp will be dropped again in the next #0712 build as it no longer builds. Again.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2398
New LibreELEC.tv Leia build #0712: RPi / RPi2
(Supercedes previous build)

Code:
# uname -a
Linux rpi512 4.11.9 #1 Wed Jul 12 21:41:11 BST 2017 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Jul 11 2017 12:33:03
Copyright (c) 2012 Broadcom
version aabbc2f1c981c560a6549fba5e3a0425145f8e02 (tainted) (release)

# lsb_release
LibreELEC (Milhouse): devel-20170712213855-#0712-gc9585fb [Build #0712]

# Kodi version
(18.0-ALPHA1 Git:734cda1). Platform: Linux ARM 32-bit

Based on tip of LibreELEC.tv master (c9585fbd, changelog) and tip of XBMC master (9b949153, changelog) with the following modifications: Build Highlights:
  1. VideoPlayer fixes
  2. inputstream openstream cleanup (drop inputstream.rtmp again, doesn't build)
  3. libcec updates, several fixes
  4. inputstream.adaptive update
Build Details:
  1. LibreELEC.tv:
    • initramfs: enable DNS if network is up (PR:1764, 1 commit, 4 files changed)
    • LibreELEC-settings: update to LibreELEC-settings-a40fb4f (PR:1782, 1 commit, 1 file changed)
  2. XBMC:
    • VideoPlayer: cleanup / fix RenderManager (PR:12471, 1 commit, 2 files changed)
    • [addons] Fix compiler warning: xbmc/xbmc/addons/RepositoryUpdater.h: (PR:12468, 1 commit, 1 file changed)
    • [cleanup] Prefer 'override' usage (PR:12466, 3 commits, 3 files changed)
    • Support more yuv420p bitwidths for direct rendering on Linux (PR:12479, 2 commits, 7 files changed)
    • VideoPlayer: vaapi - fix c/p error (3fb3d0b8)
    • VideoPlayer: vdpau - fix c/p error (12035632)
    • InputstreamAddon::OpenStream / AddonVideoCodec::VideoBuffers cleanup (#12469) (7279ca5f)
  3. libcec:
    • Fix menu language string (PR:360, 1 commit, 1 file changed)
    • Add a Reinitialze action. Useful for after the device has been powered down (13af1b6d)
    • Merge branch 'pr299'. Closes #299 (f28c4e6e)
    • TDA995x: Fix logical address readback (ba979114)
    • TDA995x: Handle physical address change, optimize logical address setup (d2cc9447)
    • Merge branch 'pr303'. Closes #303 (3cd30dd7)
    • detect WIN64 in cmake automatically (2fa258a8)
    • Merge branch 'pr322'. Closes #322 (664cab56)
    • fix missing tinfo linking in cec-client (ab621bd1)
    • Merge branch 'pr341'. Closes #341 (774a544b)
    • Fix: set wrong variable (af50b294)
    • Merge branch 'pr352'. Closes #352. Closes #343. Closes #343 (00afa793)
    • Update README.developers.md (031ed00d)
    • Merge branch 'pr330'. Closes #330 (2c71510e)
    • added: Panasonic media control info to the readme. Thanks @9000h. Issue (f8eb6c43)
    • fixed: LG - don't activate the source when receiving vendor command 0xB (1a8dc6c9)
  4. inputstream.adaptive:
  5. newclock5:
    • New commits in this build:
      • VideoPlayer: set some process infos for the case get_format gets not called (f71c5e4c)
    • Commits no longer in build:
  6. Additional commits/pull requests/changes not yet merged upstream:
    • Added: [env] patch: inputstream.rtmp: disable outdated addons that no longer build

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 12,877
Joined: Jan 2011
Reputation: 642
Post: #2399
(2017-07-11 13:02)The Masters Wrote:  
(2017-07-10 12:29)gendo Wrote:  create /storage/.config/autostart.sh with folllowing content

systemctl stop kodi


make file executable i.e. chmod +x filename

this will stop kodi at every reboot...

Thank you works perfekt.

An alternative is to run
Code:
systemctl mask kodi
which disables the kodi service (even across reboots), and
Code:
systemctl unmask kodi
to re-enable the kodi service.

However as the kodi service is no longer enabled, the kodi-autostart service (which is "wanted" by the now no longer enabled kodi service) will not run at all, so /storage/.config/autostart.sh will not be executed which could be inconvenient if you need a simple way to run commands at startup (you could add your own autostart service but then it becomes more complicated...)

Oh and /storage/.config/autostart.sh doesn't need to be executable as it's executed with "sh /storage/.config/autostart.sh", but it's probably force of habit that makes us add the permissions. Smile

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
(This post was last modified: 2017-07-13 00:31 by Milhouse.)
find quote
linkinsoldier Offline
Senior Member
Posts: 104
Joined: Jan 2017
Reputation: 0
Post: #2400
711 works great for me (Netflix, Amazon, YouTube, skygo) - the only reason I still have is the before mentioned issue that inputstream.adaptive doesn't select the correct stream on amazon movies when the ratio is not exactly 720p! Is this going to be fixed or can I help somehow else?
find quote
Post Reply